Ploile fac ravagii în India: Peste 150 de persoane ucise în alunecări de teren

Comunitate din statul indian Kerala afectată de alunecările de teren (YouTube Screenshot)
Redacţia
01.08.2024

Alunecări de teren produse în urma ploilor abundente din Kerala (India) au provocat moartea a 106 persoane, multe fiind încă blocate.

Alunecările de teren au măturat marţi plantaţii de ceai şi sate din Kerala, în sudul Indiei, ucigând cel puţin 150 persoane, după ce ploile puternice neaşteptate au dărâmat versanţi şi au declanşat torente de noroi, apă şi bolovani.

Versanţii dealurilor au cedat după miezul nopţii de luni spre marţi, în urma ploilor torenţiale din districtul Wayanad din Kerala, un stat cunoscut drept una dintre cele mai populare destinaţii turistice din India. Majoritatea victimelor erau lucrători din domeniul ceaiului şi familiile acestora, care locuiau în case mici sau în adăposturi improvizate, potrivit Reuters.

Imaginile televizate au arătat salvatori care se strecurau printre copaci dezrădăcinaţi şi structuri de tablă aplatizate, în timp ce numeroşi bolovani erau împrăştiaţi pe versanţi.

Cel puţin 150 persoane au fost ucise în urma alunecărilor de teren, 128 au fost rănite şi zeci au fost date dispărute, au declarat autorităţile statului.

Armata indiană a declarat că a salvat 1.000 de persoane şi a început procesul de construcţie a unui pod alternativ, după ce podul principal care leagă cea mai afectată zonă, Mundakkai, de cel mai apropiat oraş, Chooralmala, a fost distrus de ape.

Alunecările de teren de marţi sunt cel mai grav dezastru din stat din 2018 încoace, când inundaţiile puternice au ucis aproape 400 de persoane.

"Există încă oameni care sunt prinşi sub pământ şi alţii au fost măturaţi”, a declarat reporterilor prim-ministrul statului Kerala, Pinarayi Vijayan. "Operaţiunea de salvare va continua cu toate forţele şi mijloacele posibile".

Mai mult de 3.000 de persoane au fost mutate din zonă şi cazate în 45 de tabere de ajutor din district, a declarat el, adăugând că sute de persoane, inclusiv soldaţi, folosind drone şi câini de urmă, caută supravieţuitori.

Vijayan, un supravieţuitor, a declarat că s-a trezit în ţoiul nopţii simţind pământul zguduindu-se şi văzând stâlpi electrici căzând.

"Câţiva vecini şi cu mine am fugit la casele din apropiere, unde am auzit strigăte de ajutor şi i-am dus pe unii dintre răniţi în siguranţă", a declarat el pentru televiziunea locală Asianet TV.

"Tatăl meu, mama mea, sora şi fiica ei erau în casă şi, în timp ce mă îndreptam spre ei, următoarea alunecare de teren a lovit cu un zgomot puternic", a spus el. "M-am agăţat de bara unei ferestre şi mi-am văzut mama şi sora dispărând sub noroi, nu am mai putut face nimic".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor