Planul NATO şi UE de asigurare a unei securităţi sporite a infrastructurii norvegiene de livrare a gazelor

Şeful NATO, Jens Stoltenberg, şi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
Şeful NATO, Jens Stoltenberg, şi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (Youtube - captură ecran)

Şefii NATO şi ai Comisiei Europene au vizitat, vineri, o platformă din Marea Nordului pentru a discuta despre securitatea aprovizionării şi a infrastructurii, iniţiativă menită să sublinieze importanţa Norvegiei pentru transporturile de gaze, de la invazia Rusiei în Ucraina, transmite Reuters.

Platforma Troll A extrage gaze din cel mai mare zăcământ de gaze din Norvegia. După o scădere a fluxurilor ruseşti, ţara nordică a devenit anul trecut cel mai mare furnizor de gaze al UE.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au discutat despre protecţia infrastructurii şi a livrărilor de gaze către Europa cu prim-ministrul Jonas Gahr Stoere şi cu directorul executiv al Equinor, Anders Opedal.

Securitatea la instalaţiile petroliere norvegiene a fost sporită după exploziile de la gazoductele Nord Stream din 26 septembrie din Marea Baltică, aliaţii NATO oferind sprijin militar.

Infrastructura energetică a Norvegiei este vitală, dar vulnerabilă, din cauza dimensiunii sale, implicând mii de kilometri de conducte, precum şi cabluri de internet şi de electricitate, a declarat Stoltenberg reporterilor aflaţi la bordul Troll A.

"Desigur, nu putem proteja fiecare metru din această infrastructură în orice moment. Dar ceea ce facem este că am intensificat... schimbul de informaţii de intelligence (şi avem) o monitorizare mai atentă a infrastructurii. Ne-am sporit prezenţa cu mai multe capacităţi militare", a spus Stoltenberg, îmbrăcat într-un costum de lucru galben aprins şi o cască albă.

În timp ce vorbea, o navă a marinei germane, o navă a pazei de coastă norvegiene, un elicopter militar norvegian şi un avion maritim NATO patrulau în apropierea platformei, situată la aproximativ 65 km de coastă.

"Planul acum este să ne antrenăm mai mult şi să fim capabili să reacţionăm rapid, dacă se întâmplă ceva", a declarat Stoltenberg.

În plus, NATO şi UE au înfiinţat în ianuarie un grup operativ pentru a spori protecţia infrastructurii critice, ca răspuns la exploziile de la Nord Stream. Prima sa reuniune a avut loc joi, a declarat vineri von der Leyen.

Agenţia de securitate a poliţiei norvegiene a declarat în februarie că Rusia ar căuta să adune mai multe informaţii despre infrastructura de petrol şi gaze a Norvegiei, ca parte a eforturilor de a pune presiune asupra aprovizionării cu energie a Europei.

Numai Troll a acoperit anul trecut 11,3% din consumul de gaze din UE, potrivit operatorului Equinor. Zăcământul reprezintă o treime din exporturile zilnice de gaze norvegiene către Europa.

Gazul de la Troll este transportat prin conducte către o uzină de procesare de pe coasta de vest a Norvegiei, înainte de a fi din nou transportat către Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe