Phenianul anunţă 21 de noi decese la persoane cu “febră”. Kim Jong-Un: Extinderea epidemiei e o mare tulburare

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un (Getty Images)

Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un a declarat, sâmbătă, că răspândirea cazurilor de Covid-19 a aruncat ţara sa într-o “mare confuzie” şi a cerut "o luptă totală" pentru a stăvili epidemia. Remarcile au fost făcute în condiţiile în care 21 de noi decese au fost raportate în rândul persoanelor cu febră, relatează Reuters.

În această săptămână, Coreea de Nord a recunoscut prima oară că are un focar de Covid-19 şi a impus un lockdown la nivel naţional, după ce, în urmă cu doi ani, a susţinut că nu a înregistrat niciun caz de infecţie cu virusul Wuhan.

Cu toate acestea, continuă sursa citată, nu există niciun semn că ar fi fost demarată o campanie riguroasă de testare sau tratament.

“Extinderea epidemiei este o mare tulburare care s-a abătut asupra ţării noastre. Dar dacă nu ne pierdem concentrarea în ceea ce priveşte punerea în aplicare a politicii epidemice şi menţinem o puternică putere de organizare şi control pe baza unităţii speciale a Partidului şi a poporului şi dacă vom consolida lupta noastră împotriva epidemiilor, putem depăşi mai mult decât această criză”, a declarat dictatorul nord-coreean - citat de agenţia de ştiri de stat KCNA, în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Partidului Muncitorilor.

Având în vedere capacităţile limitate de testare ale Coreei de Nord, cifrele reprezintă probabil o fracţiune din numărul total de cazuri, iar epidemia ar putea genera mii de decese, având în vedere că mica ţară comunistă este una dintre cele două ţări din lume care nu au o campanie de vaccinare, au declarat experţii.

Epidemia ar putea, de asemenea, să agraveze o situaţie alimentară deja serioasă în ţară, lockdown-ul impus de Kim împiedicând eforturile de combatere a secetei şi de mobilizare a forţei de muncă.

KCNA a mai susţinut că, la reuniunea Partidului Muncitorilor, au fost prezentate rapoarte privind tratarea a aproximativ 280.810 persoane şi decesul a 27 de persoane, acestea fiind înregistrate de la sfârşitul lunii aprilie, când a fost raportată o febră "de origine neidentificată".

De asemenea, KCNA a precizat vineri că s-a confirmat că un deces a fost cauzat de varianta Omicron a SARS-cov-2.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe