Peste 50 de tone de reactive chimice cu termenul expirat au fost trimise în Germania

Ana Chitoroagă
04.05.2012

Potrivit unui proiect al Ministerului Mediului, care presupune colectarea din laboratoarele şcolare a produselor chimice dăunătoare, peste 50 de tone de reactive chimice cu termenul de valabilitate expirat, din ţara noastră au fost trimise în Germania pentru a fi distruse.

De mult timp, în cabinetele şi laboratoarele de chimie din şcolile din Republica Moldova se păstrează reactive chimice cu termen de valabilitate expirat. În aceste condiţii profesorii de chimie activează şi suportă aceste substanţe nocive pentru sănătate.

Însă cantitatea de substanţe chimice trimise pentru a fi distruse în Germania, nu reprezintă întreaga cantitate care s-ar afla în şcolile din ţară.

În acest sens, ministrul Mediului, Gheorghe Şalaru a precizat: "Ne-am gândit la cantităţi mai mici. În şcolile din cele 12 raioane în care încă au rămas reactive chimice, acestea nu sunt încă colectate".

La rândul său, reprezentantul companiei din Germania Iaroslav Surmă a menţionat că "în Germania se află cea mai bună companie de ardere a chimicalelor din Europa. Temperatura de ardere a reactivelor este de 1.200 de grade. Noi am decis să ajutăm Moldova".

Potrivit Publika.TV, preparatele chimice expirate au fost adunate din aproape 700 de şcoli. Proiectul elaborat de Ministerul Mediului anul trecut, s-a extins în 23 de raioane şi a fost estimat la aproape 3 milioane de lei oferiţi de Fondul Naţional Ecologic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor