Peste 20 de tone de deşeuri plastice transportate ilegal din Grecia, oprite la Giurgiu

(politiadefrontiera.ro)

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu, împreună cu lucrători din cadrul Gărzii de Mediu Giurgiu, au descoperit, în urma unui control efectuat asupra unui ansamblu rutier, cantitatea de 20.180 de kilograme deşeuri plastice, pentru care şoferul nu a putut prezenta documente de transfer conform prevederilor legale în vigoare, a anunţat, joi, Poliţia de Frontieră.

“În cursul zilei de ieri [miercuri – n.r.], poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu au efectuat, pe sensul de intrare în ţară, controlul asupra unui ansamblu rutier, care era condus de către un cetăţean român, în vârstă de 28 de ani. Acesta transporta, conform documentelor de însoţire a mărfii, cantitatea de 20.180 de kilograme deşeuri plastice, care fuseseră încărcate de la o firmă din Grecia pentru o alta din ţară noastră. Existând suspiciuni cu privire la legalitatea transportului sus-menţionat, colegii noştri au solicitat sprijin autorizat reprezentanţilor Comisariatului Judeţean Giurgiu din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că documentele de notificare pentru circulaţia transfrontalieră, prezentate de către şofer, nu erau conforme Regulamentului CE nr. 1013/2006, privind transferul de deşeuri.

În cauză, autorităţile de control nu au permis accesul pe teritoriul României pentru acest mijloc de transport.

Potrivit Poliţiei de Frontieră, în acest an au fost identificate 64 de cazuri de transport ilegal de deşeuri din Emiratele Arabe Unite, Germania, Grecia sau Norvegia, pentru care, în urma verificărilor efectuate de autorităţile competente, s-a stabilit faptul că nu corespund cu datele declarate şi cuprinse în documentele prezentate autorităţii vamale. Mărfurile, în cantitate de aproximativ 3.600 de tone, erau deşeuri, amestecuri de metal şi hârtie, textile, cauciuc, lemn, baterii şi bucăţi de azbest, sau sticlă ce nu pot fi puse în liberă circulaţie pe teritoriul României.

Dintre aceste cazuri, 23 au fost înregistrate de poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu autorităţile competente din judeţul Constanţa, fiind descoperite în total peste 3.000 tone de deşeuri, în Portul Constanţa, dar şi în P.T.F. Vama Veche, respectiv P.T.F. Negru Vodă, astfel:

  • În P.T.F. Port Constanţa Sud Agigea - aproximativ 1.900 tone deşeuri.
  • În Portul Murfatlar - 1.000 tone.
  • În P.T.F. Negru Vodă - 45 de tone.
  • În P.T.F. Vama Veche - aproximativ 100 de tone.

Alte 42 de cazuri au fost identificate la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, unde au fost descoperite peste 630 de tone de astfel de deşeuri. În ceea ce priveşte punctele de trecere, cele mai multe cazuri au fost înregistrate la P.T.F. Giurgiu (365 tone), dar şi la P.T.F. Călăraşi (144 tone), P.T.F. Turnu Măgurele (97 tone) şi P.T.F. Zimnicea (25 tone).

Şi la I.T.P.F. Iaşi, în P.T.F. Albiţa, a fost înregistrat un caz cu deşeuri de aluminiu, în cantitate totală de 20 de tone.

În toate cazurile, după finalizarea activităţii de control, marfa a fost reintrodusă în containere şi returnată societăţilor comerciale expeditoare.