Pesedistă acuzată de fostul ambasador SUA de relaţii apropiate cu China, demisionează de la şefia Directoratului Naţional pentru Securitate Cibernetică

Maria Manuela Catrina (Facebook)
Loredana Diacu
15.06.2024

Directorul adjunct al Directoratului Naţional pentru Securitate Cibernetică (DNSC), Manuela Catrina, acuzată de fostul ambasador al SUA în România Adrian Zuckerman de relaţii apropiate cu China, a anunţat că demisionează din funcţie. Catrina, fostă şefă a organizaţiei de femei a PSD Bucureşti, a precizat că decizia a fost luată cu consultarea colegilor de partid.

Demisia ce a urmat "consultărilor" cu colegii de partid a apărut la doar 2 săptămâni după acuzaţiile lui Zuckerman.

Eliberarea sa din funcţie, la cerere, a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.

"Ultimul an jumate a fost intens şi plin, cu multe proiecte realizate în zona securităţii cibernetice, dar cu un consum şi un efort personal mai mult decât e normal. Mulţumesc în primul rând comunităţii de cyber şi partenerilor transatlantici pentru încrederea de a construi împreuna. Şi mulţumesc micii dar inimoasei echipe pe care am construit-o şi cu care am făcut de multe ori imposibilul posibil.

Am decis să îmi prezint demisia întrucât în actuala formulă sunt limitată în demersul de punere în practică a proiectelor care contează pentru România.

Sunt şi rămân înainte de toate un om politic, aşa încât decizia a fost luată cu consultarea colegilor de partid. Valorile se trăiesc şi această decizie este în primul rând o reafirmare a angajamentului meu faţă de valorile constituţionale democratice.

Voi rămâne în continuare partener în construcţia unei securităţi cibernetice robuste şi susţinător al intereselor naţionale, şi sper că această decizie să fie un punct de reflecţie pentru toţi cei implicaţi în guvernarea şi protecţia ţării noastre. Mereu sunt noi proiecte importante în care mă voi implica activ cu aceeaşi energie şi dedicare." a transmis ea pe Facebook.

Reamintim ca fostul ambasador al SUA, Adrian Zuckerman, a lansat recent o serie de acuzaţii la adresa directorului adjunct al Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), Manuela Catrina.

La sfârşitul lunii mai, Zuckerman a declarat, în cadrul conferinţei Tech Dialogues: IT & Medicine, organizată de Romanian American Chamber of Commerce - IT Chapter că ”persoana care este numărul 2 în DNSC este o susţinătoare a comuniştilor chinezi, susţine Huawei, susţine Lenovo”.

Fostul ambasador a subliniat că Directoratul nu poate avea credibilitate în domeniul securităţii cibernetice având în vedere că Manuela Catrina susţine deschis interesele unor companii chineze, despre care se cunoaşte că nu sunt sigure din perspectiva securităţii cibernetice.

„Cele mai multe state europene au interzis Huawei, excepţie făcând Manuela Catrina, care susţine Huawei”, a adăugat fostul ambasador.

Potrivit Libertatea, Manuela Catrina şi-a afişat public pe pagina sa de Facebook afinităţile faţă de China, începând cu evenimente organizate cu parteneri chinezi, atât din poziţia de director al Institutului „Ovidiu Şincai”, cât şi din cea de lider al Organizaţiei Femeilor Social-Democrate Bucureşti şi continuând cu mesaje de susţinere, în timpul pandemiei de COVID-19.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor