Pentru aer curat. Doi deputaţi USR propun sancţiuni drastice pentru poluatori

De multe ori, marii poluatori optează pentru plata amenzilor în loc să renunţe la practicile ce duc la deteriorarea aerului şi la îmbolnăvirea cetăţenilor. Doi deputaţi USR îşi propun să schimbe situaţia, printr-un proiect de lege.
Rafinărie
Rafinărie (Facebook, Dan Rădulescu)

Deputaţii USR Cornel Zainea şi Dan Rădulescu, deputat de Prahova (unul dintre judeţele foarte poluate ale ţării) au propus spre dezbatere şi adoptare o iniţiativă legislativă vizând modificarea şi completarea Legii nr. 104/2011 privind calitatea aerului.

Iniţiativa vine în contextul în care "poluarea atmosferică reprezintă un risc important pentru sănătatea publică, provocând mai mult de 25.000 de decese premature pe an în România", explică, pe Facebook, Zainea.

"Concret, săvârşirea a trei contravenţii grave de mediu într-o anumită perioadă de timp vor conduce la suspendarea activităţii agenţilor poluatori de către autorităţile competente, până la certificarea soluţionării problemei. Trebuie spus că în prezent, luând ca referinţă doar judeţul Prahova, deşi s-au aplicat în mod repetat sancţiuni contravenţionale pentru Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, Petrom-Petrobrazi S.A. Brazi şi OMV Petrom, în conformitate cu Legea nr. 278/2013, OUG nr. 195/2005 şi Legea nr. 104/2011, iar amenzile pentru recidivă cresc exponenţial, agenţii poluatori optează pentru plata amenzilor contravenţionale şi revenirea neîngrădită la vechile practici!", afirmă Zainea.

Deputatul face referire în special la situaţia din Ploieşti, oraş desemnat cu cea mai scăzută calitate a aerului din România şi atrage atenţia că, potrivit datelor statistice ale Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, numărul deceselor cauzate de tumori maligne şi de tumori respiratorii a crescut în ultimii ani în Prahova şi în Ploieşti. În acest context, Zainea transmite că "acest tip de genocid împotriva cetăţenilor României trebuie să înceteze!".

Deputatul mai precizează că a trimis proiectul către toţi parlamentarii din Ilfov, în speranţa că vor semna şi ei iniţiativa, însă nu a primit nici un răspuns.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne