Pavel Filip anunţă mutarea ambasadei Moldovei la Ierusalim

Prim-ministrul RM, Pavel Filip, la Bruxelles
Prim-ministrul RM, Pavel Filip, la Bruxelles (gov.md)

Premierul contestat de Uniunea Europeană şi Moscova, Pavel Filip, care este în continuare sprijinit de forţele coagulate în jurul oligarhului Vladimir Plahotniuc, a anunţat că Republica Moldova îşi va muta ambasada în Israel din Tel Aviv la Ierusalim.

Pavel Filip acţionează în continuare ca premier, deşi Parlamentul moldovean condus de Zinaida Greceanâi a format un nou guvern, la conducerea căruia se află de Maia Sandu.

Filip a fost numit de Curtea Constituţională preşedinte interimar, în ciuda recunoaşterii de către comunitatea internaţională a guvernului Maiei Sandu.

„Un proiect asupra căruia s-a lucrat de mai mult timp este despre transferarea Ambasadei Republicii Moldova din Tel Aviv la Ierusalim”, a spus Pavel Filip, citat de Unimedia.

De asemenea, Filip a anunţat că a aprobat de urgenţă şi oferirea unui teren pentru ambasada SUA.

Linia oficială de politică externe a Uniunii Europene este că ambasadele să rămână în Tel Aviv. Cele mai multe ţări din Uniunea Europeană, cu care Moldova are un acord de asociere, au decis să-şi păstreze ambasadele la Tel Aviv.

România a făcut notă discordantă prin declaraţiile fostului preşedinte al PSD, Liviu Dragnea, şi premierului Viorica Dăncilă, care s-au pronunţat în mai multe rânduri pentru mutarea ambasadei la Ierusalim, în ciuda a declaraţiilor neutre ale ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, sau ale preşedintelui român, Klaus Iohannis, care s-a opus acestei măsuri.

Potrivit şefului statului, declaraţiile privind mutarea ambasadei au costat România un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU.

Iniţiativa neconstituţională a premierului român şi a fostului lider al coaliţiei de guvernare de a trasa politica externă au costat România un loc de membru nepermanent în consiliul de Securitate al ONU, precum gesturi lipsite de curtoazie făcute de Regele Iordaniei care a contramandat o vizită la Bucureşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe