Meleşcanu, în linie cu Plahotniuc: Nu recunoaşte Guvernul Maia Sandu şi pledează pentru anticipate

Teodor Meleşcanu
Teodor Meleşcanu (Epoch Times România)

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a reacţionat într-un final pe marginea crizei politice de la Chişinău: susţine varianta alegerilor anticipate dorite de Partidul Democrat controlat de oligarhul Vlad Plahotniuc, care se ţine de putere cu toate forţele.

"Ministerul Afacerilor Externe urmăreşte îndeaproape evoluţiile politice din R. Moldova. România, ca stat membru care deţine preşedinţia UE şi susţine ferm parcursul european al R. Moldova a făcut apel ca toate forţele să respecte alegerile din februarie.

Credem că cetăţenii din R. Moldova au nevoie de o soluţie negociată politic care să asigure stabilitatea. Azi am dat instrucţiuni ambasadorului de la Chişinău, Daniel Ioniţă, să participe la o întâlnire cu preşedintele Dodon. A vorbit 15 minute doar domnul Dodon. În paralel, i-am dat instrucţiuni să se întâlnească cu liderul Partidului Democrat (Plahotniuc - n.r.), ar trebui şi ei să fie implicaţi. Ca politician cu oareşcare experienţă, suntem preocupaţi de escaladarea protestelor din Moldova", a declarat Meleşcanu, citat de Realitatea.

Ba mai mult, ministrul de Externe recunoaşte şi deciziile Curţii Constituţionale de la Chişinău, instituţie considerată a fi controlată total de Plahotniuc care a invalidat Guvernul Maia Sandu votat de socialiştii lui Igor Dodon şi proeuropenii din blocul ACUM, a dizolvat Parlamentul şi l-a suspendat pe preşedintele ţării Igor Dodon.

"Curtea Constituţională a adoptat o decizie foarte clară. Deciziile Curţii sunt definitive şi obligatorii. Guvernul ca urmare a acestor decizii a desfiinţat Parlamentul. Singura soluţie este întoarcerea la electorat", a precizat Meleşcanu, vorbind despre alegerile anticipate convocate de democraţi pe 6 septembrie.

Pe de altă parte, Meleşcanu s-a ferit să dea un răspuns clar atunci când a fost întrebat dacă MAE recunoaşte Guvernul Maia Sandu.

"Nu există instituţia recunoaşterii Guvernului, există recunoaşterea unui stat. (...) Atunci când lucrurile se încurcă, soluţia e să ne întoarcem la electorat. Alegerile anticipate din 6 septembrie nu ar fi o mare problemă", a fost replica lui Meleşcanu.

Între timp, SUA, UE şi Rusia au anunţat că susţin noul Guvern Maia Sandu.