Patru noi oferte pentru privatizarea Oltchim. Cea a lui Diaconescu, depusă după termenul legal

Firmele PCC SE, Aisa Invest şi Chimcomplex şi-au depus joi, până la ora 12, ofertele pentru privatizarea Oltchim, în timp ce actele prezentate de Dan Diaconescu au fost înregistrate la ora 12,10, după expirarea termenului legal.
Combinat industrial (MARIO LAPORTA / AFP / GettyImages)
Cristina Boiangiu
20.09.2012

Firmele PCC SE, Aisa Invest şi Chimcomplex şi-au depus joi, până la ora 12, ofertele pentru privatizarea Oltchim Râmnicu-Vâlcea, în timp ce actele prezentate de Dan Diaconescu au fost înregistrate la ora 12,10, după expirarea termenului legal. "Propun comisiei de privatizare să ia în considerare toate ofertele", a declarat şeful Comisiei de privatizare, Remus Vulpescu.

Termenul-limită iniţial pentru depunerea ofertelor de participare la licitaţie a fost stabilit pentru luni, 17 septembrie, când au fost primite oferte din partea a trei cumpărători: PCC SE, înregistrată în Germania, Dan Diaconescu şi Ştefan Vuza, prin firmele Chimcomplex şi Aisa Invest. Ulterior, termenul a fost prelungit până joi, la ora 12, în urma celor trei acţiuni depuse în instanţă de Dan Diaconescu şi a cererii de amânare făcute de reprezentanţii Gazprom.

Diaconescu a cerut instanţei suspendarea şi anularea procedurii de privatizare şi a contractului de privatizare care ar urma sa fie încheiat.

Surpriză pentru Ponta

Preşedintele PP-DD Dan Diaconescu a spus, la sosirea la Ministerul Economiei, că a dublat valoarea ofertei pentru preluarea Oltchim şi că îi pregăteşte o surpriză premierului Victor Ponta, de ziua sa.

"Am dublat oferta pentru Oltchim, dar caietul de sarcini îmi interzice să divulg valoarea. Îi pregătesc o surpriză premierului Ponta, căruia îi urez un sincer «La mulţi ani» (Ponta împlineşte, joi, 40 de ani, n.r.) şi aduc un investitor străin", a afirmat Diaconescu.

După ce a anunţat cât de generos este, Diaconescu i-a criticat pe cei care i-au spus că a întârziat cu depunerea ofertei şi a spus că Remus Vulpescu ar fi modificat ora depunerii ofertei sale după 12:00, pentru ca aceasta să nu mai fie validă. El a mai acuzat şi personalul din Ministerul Economiei că ar fi "complotat" pentru că oferta sa să nu mai fie luată în considerare. Diaconescu a susţinut că a fost servit cu cafele şi ţinut de vorbă pentru a nu mai putea dubla suma pe care urma sa o ofere.

"Jos labele lui Vulpescu şi ale lui Ponta de pe Oltchim. Am văzut multe farude în privatizare făcute de guvern, dar asta depăşeşte orice limită", a strigat Diaconescu, relatează Realitatea Tv.

"Bomba" de la Oltchim

Premierul Victor Ponta a declarat recent, la B1 TV, că privatizarea Oltchim este o "bombă socială care trebuie rezolvată urgent", precizând că acţiunile lui Dan Diaconescu în instanţă ar putea pune pe butuci Oltchimul.

"Dacă avem un câştigător clar vineri, mai repede de 2-3 luni nu se poate încheia contractul. Acţiunea lui Dan Diaconescu s-ar putea să pună pe butuci Oltchimul. Dacă luni, când este termenul, se suspendă procedura de privatizare, mai ales că pe 27 va fi prezent boardul FMI, Oltchim va muri. E o bombă socială pe care trebuie s-o rezolvăm" a spus premierul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor