Patriarhul Daniel refuză să-l avanseze pe Teodosie. Îi aduce acuzaţii incendiare. Printre ele, sfidarea

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie
Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie (Screenshot)

Conducerea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) i-a refuzat lui Teodosie, controversatul episcop al Tomisului, avansarea în ierarhia internă şi transformarea în mitropolit, relatează G4Media. Decizia oficială i-a fost trimisă lui Teodosie de cancelaria Sfântului Sinod ”din încredinţarea” Patriarhului Daniel şi conţine critici dure la adresa arhiepiscopului de Tomis.

Conform sursei citate, documentul confirmă relaţiile extrem de reci dintre cei doi ierarhi, acutizate de comportamentul lui Teodosie din perioada pandemiei. Reamintim ca Teodosie a sfidat în permanenţă măsurile de prevenţie a limitării pandemiei, a sfidat autorităţile statului român şi chiar autoritatea BOR.

Decizia oficială de respingere a avansării lui Teodosie cuprinde şi referiri la comportamentul acestuia atât cel public, cât şi cel din interiorul bisericii.

”Solicitarea transmisă la Patriarhia Română de către Arhiepiscopia Tomisului este insuficient argumentată, deoarece ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie nu constituie o necesitate misionară, actuală, ci mai degrabă o ambiţie personală a Chiriarhului său”, se arată în scrisoare.

”Deşi, în mod frecvent, Arhiepiscopia Tomisului creează notă discordantă, sfidând recomandările şi dispoziţiile Patriarhiei Române, totuşi solicită Patriarhiei Române ridicarea Arhiepiscopiei la rangul de mitropolie. În Arhiepiscopia Tomisului, normele statutare, cele regulamentare şi hotărârile Sfântului Sinod sunt încălcate adesea prin: hirotonia unor teologi din alte eparhii fără ca aceştia să fi prezentat documentele de ieşire canonică din eparhia de care aparţin, admiterea la doctorat a unor candidaţi cu note sub 8,5, primirea preoţilor şi monahilor din alte eparhii fără acordul chiriarhului eparhiilor respective etc.”, mai arată decizia iniţiată de patriarhul Daniel.

Nu în ultimul rând, Patriarhul mai acuză că Arhiepiscopia Tomisului are ”probleme de natură administrativă, economică, de disciplină canonică şi educaţională” şi arată că o parte dintre acestea au fost discutate în şedinţa Sfântului Sinod (organismul colectiv de conducere al BOR) din 25 februarie.

În decizia oficială se mai precizează că unele iniţiative ale Arhiepiscopiei Tomisului din perioada pandemiei ”au creat discuţii aprinse în media şi au adus deservicii de imagine Bisericii Ortodoxe, mai ales că au fost însoţite de o atitudine provocatoare, de lipsă de tact pastoral şi de comunicarea deficitară cu autoritatea bisericească superioară, fapt care exprimă un duh de indisciplină şi de răzvrătire”.

Decizia oficială mai evidenţiază problemele de la şcoala doctorală păstorită de Arhiepiscopia Tomisului – teze plagiate, profesori care nu au legătură cu disciplina, deficienţe de redactare a textului.

De asemenea, Arhiepiscopia Tomisului este acuzată şi de refuzul de a-şi plăti facturile vechi din 2016, în valoare de 468.822 de lei către Patriarhie, fiind dată ca exemplu datoria faţă de Tipografia Cărţilor Bisericeşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne