Partidul Republican din SUA se opune planurilor OMS pentru o "guvernare globală" în domeniul situaţiilor de urgenţă

Logo-ul OMS, agenţia de Sănătate a ONU
Logo-ul OMS, agenţia de Sănătate a ONU

În SUA, republicanii din Camera Reprezentanţilor au luat poziţie la 17 mai şi au condamnat negocierea de către administraţia Biden a acordurilor globale privind pandemiile, despre care ei spun că vor acorda puteri suplimentare Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi vor centraliza autoritatea într-o organizaţie despre care afirmă că a dezamăgit publicul american în timpul pandemiei COVID.

La scurt timp după aceea, la 19 mai, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a emis un raport către naţiunile membre în care se afirmă că, în timp ce "reapariţia bolilor predispuse la epidemii continuă să se accelereze", mandatul OMS privind "urgenţele sanitare" trebuie să se extindă dincolo de pandemii, pentru a include foametea, sărăcia, degradarea ecologică, schimbările climatice şi inegalităţile sociale şi economice.

Directorul general a scris că naţiunile membre trebuie să stabilească o "arhitectură globală pentru pregătirea, prevenirea, răspunsul şi capacitatea de adaptare în caz de urgenţă în domeniul sănătăţii (HEPR)", care să includă "guvernanţă globală, finanţare şi sisteme HEPR".

Dar legislatorii republicani nu au fost de acord cu OMS.

"Dreptul internaţional nu prevalează asupra Constituţiei noastre. Biden nu îi poate forţa pe americani să urmeze legi şi reglementări care nu au fost adoptate de propriul nostru guvern federal", a declarat reprezentantul Harriet Hageman (R-Wyo.), la o conferinţă de presă la Capitoliu.

"Tratatul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind pandemia este foarte vag, ne afectează suveranitatea şi ar putea fi exploatat pentru a le spune americanilor de ce fel de asistenţă medicală au nevoie în cazul unei pandemii globale", a declarat reprezentantul Tim Burchett (R-Tenn.). Forumul public a fost organizat de reprezentantul Ralph Norman (R-S.C.) şi a inclus 18 membri ai Camerei.

Ambasadoarea Pamela Hamamoto negociază în prezent, în numele Statelor Unite, termenii Acordului OMS privind pandemia, care urmează să fie semnat de cele 194 de naţiuni membre ale OMS în 2024, precum şi amendamentele la Regulamentele sanitare internaţionale (IHR), tot sub auspiciile OMS. În concluzie, aceste negocieri sunt menite să producă tratate şi acorduri obligatorii din punct de vedere juridic care vor coordona un răspuns unitar între naţiunile membre în timpul unei "urgenţe sanitare", o mare parte din autoritatea decizională fiind încredinţată OMS.

Conform acestor acorduri, OMS ar avea autoritatea de a declara, de exemplu, când este în vigoare o pandemie şi de a coordona lanţurile de aprovizionare cu medicamente pentru a asigura o distribuţie echitabilă între naţiunile membre. Acordurile se referă, de asemenea, la o coordonare globală între OMS şi autorităţile naţionale de sănătate, precum CDC (Centrele pentru controlul şi prevenirea bolilor), pentru a stabili politicile de sănătate, şi despre coordonarea între guverne în probleme precum combaterea "dezinformării".

Eşec ascendent

În preambulul "proiectului zero" al Acordului OMS privind pandemiile se afirmă că acest tratat este necesar din cauza "eşecului catastrofal al comunităţii internaţionale de a da dovadă de solidaritate şi echitate în răspunsul la boala coronavirusului". Dar criticii spun că eşecurile OMS din ultimii ani sunt un motiv pentru a-i reduce autoritatea, nu pentru a i se acorda mai multă autoritate.

"Organizaţia Mondială a Sănătăţii este una dintre cele mai corupte, incompetente şi, după COVID-19, una dintre cele mai discreditate instituţii de pe scena mondială. Şi totuşi, unul dintre primele lucruri pe care Joe Biden le-a făcut a fost să readucă Statele Unite în această organizaţie coruptă", a declarat Eric Burlison (R-Mo.).

La 6 iulie 2020, fostul preşedinte Donald Trump a retras Statele Unite din OMS şi a tăiat finanţarea americană. Biden a inversat acest ordin imediat după preluarea mandatului.

Solicitând ca Statele Unite să se retragă din nou din OMS, republicanii din Camera Reprezentanţilor au acuzat săptămâna aceasta Partidul Comunist Chinez (PCC) că are o influentă nejustificată în afacerile OMS.

"Comisia pentru afaceri externe a Camerei a emis un raport privind PCC şi relaţia sa cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii în ceea ce priveşte COVID. Ei au spus că este dincolo de orice îndoială că PCC s-a angajat în mod activ într-o muşamalizare menită să blocheze datele, să ascundă informaţii relevante pentru sănătatea publică şi să suprime medicii şi jurnaliştii care au încercat să avertizeze lumea", a declarat reprezentantul Andy Biggs (republican din Arizona).

OMS, a spus Biggs, "a răspuns la muşamalizarea PCC lăudându-l pentru transparenţa lui ... şi a repetat punctele de discuţie ale PCC".

Republicanii au introdus anul acesta în Congres o legislaţie, inclusiv Legea de retragere din OMS, care ar pune capăt calităţii de membru al SUA în cadrul OMS, şi Legea privind interzicerea finanţării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de către contribuabili, care ar pune capăt contribuţiilor financiare ale Americii către OMS.

"Cele mai mari intruziuni asupra libertăţilor civile din istoria pe timp de pace"

Negocierile cu OMS, care se desfăşoară sub un val de secretomanie, au loc în urma pandemiei COVID, care i-a făcut pe mulţi americani să fie îngrijoraţi în legătură cu abuzurile de autoritate ale guvernului, în numele sănătăţii şi siguranţei publice.

Enumerând abuzurile guvernamentale de-a lungul pandemiei COVID, judecătorul Neil Gorsuch de la Curtea Supremă a scris la 18 mai, că opinia sa este că în ceea ce priveşte decretele de urgenţă de la titlul 42, "din martie 2020, este posibil să se fi experimentat cele mai mari intruziuni asupra libertăţilor civile din istoria pe timp de pace a acestei ţări".

"Oficialii executivi din întreaga ţară au emis decrete de urgenţă la o scară uluitoare. Guvernatorii şi liderii locali au impus ordine de izolare, obligând oamenii să rămână în casele lor. Au închis întreprinderi şi şcoli publice şi private. Au închis biserici, chiar dacă au permis cazinourilor şi altor afaceri favorizate să îşi continue activitatea. I-au ameninţat pe cei care au încălcat legea nu doar cu sancţiuni civile, ci şi cu sancţiuni penale. Au supravegheat parcările bisericilor, au înregistrat plăcuţele de înmatriculare şi au emis notificări prin care avertizau că participarea chiar şi la slujbele în aer liber care îndeplinesc toate cerinţele de igienă şi de comportament social ale statului ar putea constitui un comportament criminal. Au împărţit oraşele şi cartierele în zone cu coduri de culori, au forţat indivizii să lupte pentru libertăţile lor în instanţă conform unor calendare de urgenţă, iar apoi au schimbat schemele de coduri de culori atunci când înfrângerea în instanţă părea iminentă.

Oficialii executivi federali au intrat şi ei în acţiune... Au implementat o agenţie de sănătate publică pentru a reglementa relaţiile dintre proprietari şi chiriaşi la nivel naţional. Au folosit un organism de siguranţă la locul de muncă pentru a emite un mandat de vaccinare pentru majoritatea americanilor care lucrează. Au ameninţat că vor concedia angajaţii care nu se conformează şi au avertizat că militarii care refuză să se vaccineze riscă să fie concediaţi cu dezonoare şi să fie internaţi. De-a lungul timpului, se pare că oficialii federali ar fi făcut presiuni asupra companiilor de social media pentru a suprima informaţiile despre politicile privind pandemia cu care nu erau de acord", a declarat Gorsuch.

Operând în secret

În timp ce Acordul pandemic al OMS şi amendamentele Regulamentelor Sanitare Internaţionale (RSI) promovează cauze precum echitatea şi incluziunea, acestea nu acordă prioritate libertăţilor civile personale, cum ar fi libertatea de exprimare, de întrunire, de intimitate, de credinţă religioasă şi de a avea un vot în deciziile politice, toate acestea fiind esenţiale pentru documentele fondatoare ale Americii. De exemplu, actualul proiect public al modificărilor RSI, care precizează modul în care vor fi puse în aplicare reglementările, a eliminat sintagma "cu respectarea deplină a demnităţii, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale ale persoanelor" şi a înlocuit-o cu "pe baza principiilor echităţii, incluziunii, coerenţei şi în conformitate cu responsabilităţile lor comune, dar diferenţiate ale statelor părţi, luând în considerare dezvoltarea lor socială şi economică".

Un avocat care este implicat în redactarea documentelor OMS a declarat pentru The Epoch Times că el crede că acest amendament a fost respins în timpul negocierilor, dar această afirmaţie nu poate fi confirmată deoarece revizuirile ulterioare ale RSI nu mai sunt disponibile publicului. În aprilie, delegaţii din Statele Unite au fost de acord cu o propunere chineză potrivit căreia noile proiecte de RSI nu vor fi transmise publicului.

Hamamoto a declarat, la momentul respectiv, că "în acest stadiu, am o oarecare îngrijorare cu privire la difuzarea proiectului tuturor părţilor interesate, având în vedere stadiul în care ne aflăm în acest proces". Ca răspuns, mai multe organizaţii non-profit şi experţi în domeniul sănătăţii au scris o scrisoare către secretarul pentru sănătate şi servicii umane Xavier Becerra şi secretarul de stat Antony Blinken, protestând împotriva secretului negocierilor.

"Încercarea de a crea un val de secretomanie care înconjoară acum negocierile de fond şi tehnice legate de tratatul OMS privind pandemiile creează un precedent periculos pentru stabilirea de norme la nivel multilateral. De asemenea, subminează încrederea în proces într-un moment în care atacurile asupra OMS şi asupra acordului privind pandemia sunt în creştere", se afirmă în scrisoare.

În timp ce Constituţia Statelor Unite necesită aprobarea Senatului pentru tratatele internaţionale, "proiectul zero" al Acordului pandemic al OMS include o clauză potrivit căreia acordul va intra în vigoare în mod "provizoriu" imediat ce va fi semnat de delegaţii OMS şi, prin urmare, ar fi obligatoriu din punct de vedere juridic pentru membri fără să fie ratificat de către legislaturi. Amendamentele la RSI nu necesită aprobarea Senatului şi ar fi, de asemenea, obligatorii din punct de vedere juridic pentru Statele Unite.

Alţi reprezentanţi americani care s-au pronunţat săptămâna aceasta împotriva eforturilor de a împuternici OMS au fost Ronny Jackson (R-Texas), Chris Smith (R-N.J.), Brian Babin (R-Texas), Kevin Hern (R-Okla.), Thomas Tiffany (R-Wis. ), Chip Roy (R-Texas), Eli Crane (R-Ariz.), Paul Gosar (R-Ariz.), Lauren Boebert (R-Colo.), Eric Burlison (R-Mo.), Mary Miller (R-Ill.), Dan Bishop (R-N.C.), Glenn Grothman (R-Wis.) şi Clay Higgins (R-La.).

Luând cuvântul alături de legislatorii din Cameră, reprezentanta Anna Paulina Luna (R-Fla.) a criticat, de asemenea, OMS pentru ceea ce a spus că este "agenda sa în ceea ce priveşte educaţia sexuală a copiilor".

"OMS a publicat standarde internaţionale de educaţie sexuală pentru copii, care au inclus recomandări de a-i învăţa pe copiii de la bebeluşi până la 4 ani despre dreptul de a descoperi goliciunea şi a-i învăţa pe copiii de 4-6 ani despre masturbarea timpurie în copilărie. Ce părinte, ce contribuabil crede că acest lucru este normal? Sincer, dacă susţineţi acest lucru, cred că sunteţi un pervers şi trebuie să staţi complet departe de copii", a spus Luna.

Săptămâna trecută, două ziare britanice au relatat despre orientările europene ale OMS privind sexualitatea copiilor, care au afirmat că "educaţia sexuală începe de la naştere". Ghidul OMS, afirmă rapoartele, încurajează "masturbarea timpurie în copilărie" la vârste cuprinse între 0 şi 4 ani.

Un reprezentant al OMS ar fi susţinut orientările, spunând că acestea "reflectă fapte psihologice stabilite". Cu toate acestea, guvernul britanic a respins relatările OMS.

"Guvernul britanic nu recunoaşte acest ghid al OMS şi nu suntem de acord cu recomandările sale. Nu l-am distribuit sau promovat în şcoli", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe