Partidul întăreşte măsurile de carantină în Shanghai în ciuda numărului de cazuri în scădere

Shanghai, 28 martie 2022
Shanghai, 28 martie 2022 (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

Ca urmare a promisiunii preşedintelui Xi Jinping de săptămâna trecută, că Partidul Comunist Chinez îşi va întări politicile stricte de carantină, autorităţile din Shanghai au anunţat că îşi vor intensifica măsurile de luptă cu focarele de COVID.

Oficialii comunişti chinezi s-au angajat, de asemenea, să înlăture orice disidenţă a locuitorilor frustraţi de insistenţa guvernului de a-şi pune în aplicare politicile de blocare, în ciuda faptului că numeroşi oameni mor din cauza lipsei medicamentelor, a tratamentelor pentru alte boli şi a altor necesităţi - într-o economie în care până şi scutecele de unică folosinţă au devenit un lux.

Deşi oraşul Shanghai spera că măsurile de izolare vor fi relaxate, după ce numărul noilor cazuri a scăzut brusc, autorităţile au decis să înăsprească măsurile.

Potrivit AP, notificările emise în mai multe cartiere au transmis că rezidenţilor li s-a ordonat să rămână acasă şi li s-a interzis să primească inclusiv livrări de mărfuri neesenţiale, ca parte a unei „perioade de linişte” care este preconizată să dureze cel puţin până miercuri.

Măsurile înăsprite ar putea fi extinse în funcţie de rezultatele testelor în masă, se arată în anunţ.

„Vă mulţumim pentru înţelegere şi cooperare. Împreună putem ridica măsurile de carantină la o dată mai timpurie”, transmitea o notificare emisă în districtul Huangpu al oraşului, care a fost distribuită ulterior online.

Shanghai a raportat luni 3.947 de cazuri în ultimele 24 de ore, aproape toate asimptomatice, şi 11 decese. Autorităţile au ridicat treptat regulile de izolare pentru cei 25 de milioane de locuitori ai oraşului, dar noile ordine par să revină la condiţiile din stadiul incipient al focarului.

Numărul de îmbolnăviri publicate de regimul comunist de la Beijing sunt, în general, mult diferite de cele reale, autorităţile fiind cunoscute pentru lipsa de transparenţă.

Doi rezidenţi din Shanghai, contactaţi prin intermediul reţelelor sociale de către presa mainstream occidentală, au spus că nu au primit nicio notificare prealabilă cu privire la noile restricţii, care ar putea dura până la o săptămână, potrivit acestora.

Un videoclip viral care s-a răspândit pe scară largă pe Twitter arată că poliţia chineză însărcinată cu prinderea celor care încalcă restricţiile au arestat o persoană care susţine că a fost ţinta regimului de carantină, după ce un vecin care locuia la acelaşi etaj a fost testat pozitiv.

Pe clip apar câteva reguli ale regimului de carantină, transmise de ofiţerii de poliţie chinezi: „De acum înainte, persoanele care locuiesc la acelaşi etaj (cu persoanele infectate cu virusul Wuhan, n.r.) trebuie transportate (în carantină)”, spune un poliţist în videoclip.

"Nu este ca şi cum poţi face ce vrei -- nu eşti în America. Aici este China", spune cu severitate un alt ofiţer de poliţie, fluturând o sticlă cu dezinfectant în mână. „Nu mă mai întrebaţi de ce. Nu există niciun motiv. Trebuie să ne supunem reglementărilor ţării noastre şi politicilor de control al epidemiei”.

Pe lângă măsurile de carantină, localnicii se plâng de inflaţie, apărută în ciuda faptului că Partidul Comunist Chinez promite că va controla preţurile.