Parlamentul macedonean aprobă un nou guvern pro-UE şi pro-NATO

Parlamentul Macedoniei a ales un nou guvern de coaliţie de centru-stânga, condus de fostul lider al opoziţiei Zoran Zaev, punând capăt unui impas politic care durează de şase luni.
Zoran Zaev, liderul Partidului Social Democrat din Macedonia.
Zoran Zaev, liderul Partidului Social Democrat din Macedonia. (Getty Images)

Parlamentarii macedoneni au votat, miercuri noaptea, cu 62 de voturi ''pentru'' şi 44 ''împotrivă'', componenţa noului Cabinet cu 26 de membri propus de Zoran Zaev, liderul Partidului Social Democrat. Cinci parlamentari s-au abţinut de la vot şi nouă au fost absenţi.

Imediat după vot, Zaev a fost învestit oficial în funcţia de premier de către preşedintele Parlamentului.

Zaev a promis că guvernul său va accelera reformele economice şi eforturile ţării de a adera la Uniunea Europeană şi NATO.

Prin ascensiunea lui Zaev la putere, domnia de 11 ani a Partidului naţionalist VMRO-DPMNE ajunge la final. Susţinătorii VMRO au fost nemulţumiţi de faptul că guvernul de coaliţie a numit etnici albanezi în funcţia de preşedinte al Parlamentului şi în nouă posturi din cabinet.

Zaev a format o alianţă cu două partide etnice albaneze mai mici pentru a controla 62 dintre cele 120 de locuri ale Parlamentului, după ce partidul său s-a clasat pe locul doi în alegerile din decembrie 2016.

Aproximativ o treime din populaţia Macedoniei este formată din etnici albanezi şi tensiunile interetnice au adus fosta republica iugoslavă în pragul unui război civil în 2001.

Heather Nauert, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american, l-a felicitat pe Zaev şi a precizat că SUA este pregătită să ajute ţara să pună în aplicare reforme care să întărească statul de drept, independenţa judiciară, libertatea presei şi responsabilitatea guvernului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe