Papa avertizează mass media asupra “păcatului” de a răspândi ştiri false

Organizaţiile media care se concentrează pe scandaluri şi răspândirea de ştiri false pentru a calomnia politicieni riscă să devină precum acei oameni care au o fascinaţie morbidă pentru excremente, a declarat Papa Francisc într-un interviu publicat miercuri.
Papa Francisc.
Papa Francisc. (Captură Foto)

Papa Francisc a declarat ziarului belgian catolic Terţio că răspândirea de informaţii false “este probabil cel mai mare rău pe care îl poate face mass media” şi că utilizarea comunicaţiilor în acest sens, mai degrabă decât pentru educarea publicului, reprezintă un păcat.

Folosind termeni psihologici clari, Papa a declarat că mass media care promovează scandalurile riscă să cadă pradă coprofiliei (stare morbidă în care bolnavul se complace în murdărie de excremente) şi că persoanele care sunt clienţi ai acestor organizaţii media riscă să devină victime ale coprofagiei (tulburare de comportament manifestată prin ingerarea materiilor fecale de către bolnavii psihici în stadiu grav).

Pontiful s-a scuzat pentru utilizarea unor astfel de termeni pentru a-şi spune punctul de vedere, în timp ce răspundea la o întrebare despre utilizarea corectă a mass mediei.

“Cred că mass media trebuie să fie foarte clară, foarte transparentă şi să nu cadă pradă bolii coprofiliei, adică, întotdeauna să dorească să trateze teme de scandal, să se refere la lucruri urâte, chiar dacă acestea sunt reale”, a precizat Pontiful.

“Şi, din moment ce oamenii au o tendinţă înspre boala coprofagiei, multe pagube pot fi produse”.

Acea secţiune a interviului, care a fost distribuită reporterilor împreună cu o versiune în limbă italiană a întregului interviu, a conţinut unul dintre cele mai aspre limbaje folosite până acum de Pontif în privinţa mass mediei.

În plus, Papa Francisc a discutat despre pericolul utilizării mass mediei pentru a calomnia rivalii politici.

“Mijloacele de comunicare în masă se confruntă cu propriile lor ispite, pot fi tentate să folosească forme de calomnie, şi, prin urmare, folosesc metode de defăimare, mai ales în lumea politică”, a declarat el. “Ele pot fi utilizate ca mijloace de defăimare...”

“Nimeni nu are dreptul să facă acest lucru. Este un păcat şi este dăunător”, a adăugat el.

El a descris dezinformarea ca cel mai mare rău pe care l-ar putea face mass media deoarece “direcţionează opinia într-o singură direcţie şi omite alte părţi ale adevărului”.

Comentariile Papei referitoare la dezinformări au avut loc după o dezbatere răspândită în SUA în legătură cu o eventuală posibilitate ca ştirile false de pe Internet ar fi putut să manipuleze alegătorii să îl sprijine pe candidatul republican Donald Trump.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe