Pandemia în România. Rafila: Posibil ca la toamnă numărul de cazuri şi decese să fie semnificativ mai mare

Alexandru Rafila
Alexandru Rafila (ziaruldeiasi.ro)

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a afirmat joi seara, la Antena 3, că, din păcate, este posibil ca, în toamnă, în România să se înregistreze mai multe cazuri de coronavirus şi de decese, în special dacă tulpina indiană va deveni dominantă.

„Există la nivelul Comitetului Naţional de Coordonare a Vaccinării o astfel de estimare care spune că până la 31 decembrie se vor vaccina circa 8 milioane de persoane. Deci, probabil că o creştere a interesului pentru vaccinare va fi în lunile septembrie şi octombrie, dacă în acea perioadă se va înregistra un număr mai mare de cazuri, un aşa-zis val al patrulea, sigur, nu de o amplitudine şi cu consecinţe ca la ultimul, dar, părerea mea este că în toamnă, mai ales dacă tulpina indiană va deveni dominantă în România, şi la noi vom înregistra un număr semnificativ mai mare de cazuri şi, din nefericire, şi de decese. Acum avem 150-200 de cazuri pe zi, foarte puţine, ceea ce arată că transmiterea comunitară nu mai există. Pot apărea în cursul verii focare, iar dacă DSP-urile îşi vor face treaba rapid ele nu se vor extinde”, a declarat medicul.

Rafila mai susţine că „e greu să faci o analiză dacă nu ai la dispoziţie suficiente date şi ar trebui să vedem şi un studiu de seroprevalenţă să ştim care e imunitatea generată în populaţie, adică persoane care au trecut prin boală plus vaccinaţi”.

„Atunci am putea să facem o apreciere mai aproape de adevăr. Opinia mea este că în această vară nu va exista o mare apetenţă pentru vaccinare, decât dacă se întâmplă ceva extraordinar şi va începe o campanie care să ajungă la inima oamenilor din rural, dacă există tendinţa de a colabora cu autorităţile locale, dar nu cred că se va întâmpla aşa ceva, mai ales că oamenii se gândesc mai mult la concedii decât la o campanie de vaccinare”, a adăugat Alexandru Rafila.