"Până la urmă şi 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai" - Iohannis, despre compensarea preţului la carburanţi

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Screenshot)

„Până la urmă şi 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai”, a comentat preşedintele Klaus Iohannis eficienţa compensării preţurilor la carburanţi cu 50 de bani, întrebat de ziarişti cum comentează decizia guvernului în acest sens.

Redăm dialogul jurnalist - preşedintele Iohannis

Jurnalist: Bună ziua, domnule Preşedinte! V-aş adresa o întrebare legată de politica internă. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunţat astăzi că preţul carburantului la pompă va fi compensat cu 50 de bani, jumătate din această reducere urmând să fie decontată de către stat. Argumentează domnia sa faptul că Guvernul României continuă să implementeze măsurile de protejare a cetăţenilor şi economiei de efectele crizei pe care o traversăm. Cum comentaţi un astfel de anunţ şi de ce consideraţi că o astfel de măsură ar fi preferabilă unei reduceri a accizelor?

Preşedintele României: Reducerea accizelor este doar aşa, aparent, la îndemâna guvernelor, în realitatea nu este din cauza legislaţiei europene. La accize este uşor de umblat dacă vrei să le creşti, dacă vrei să le scazi nu se prea poate sub un anumit nivel, deci discuţia aici se opreşte foarte repede şi rămâne una doar de teorie matematică. Celelalte instrumente la dispoziţia Guvernului sunt, sigur, cele naţionale, deci se umblă la TVA, la sprijin bugetar, la alte mecanisme. În situaţia în care şi la noi preţurile la pompă au crescut destul de mult, Guvernul pe bună dreptate a analizat chestiunea şi a ajuns la concluzia că trebuie să facă ceva atât cât se poate.

Nu este posibil să plafonezi preţul direct sau să subvenţionezi o parte semnificativă, dar atât cât se poate - şi am discutat ieri cu premierul această chestiune, mi-a explicat cum vede mecanismul –, atât cât se poate este corect să se facă. Până la urmă şi 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu-i dai când alimentezi la pompă şi cred că la cei care, de exemplu pentru transport de mărfuri, consumă cantităţi mari de carburant se simte la sfârşitul lunii şi la unii se simte chiar semnificativ. Deci aici stăm acum şi premierul m-a asigurat că această sumă poate fi suportată de bugetul naţional, poate fi suportată din resurse pe care le va identifica Guvernul, mai exact Ministerul Finanţelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne