(P) Poţi obţine fişa medicală pentru permis auto înainte de vârsta de 18 ani?

Eşti pregătit să conduci o maşină?
Eşti pregătit să conduci o maşină? (iAgency)

Obţinerea buletinului şi a permisului de conducere sunt două momente cheie din viaţa fiecărui adolescent, iar nerăbdarea deţinerii celor două sunt fireşti fiecărui tânăr. Dacă şi tu te numeri printre cei care îşi doresc să grăbească momentul în care vor avea posibilitatea de a urca la volan, atunci, cu siguranţă, ştii că poţi începe şcoala de şoferi înainte de împlinirea vârstei majoratului.

Dacă pentru a putea susţine examenul de conducere trebuie să fi împlinit 18 ani, acest lucru nu este valabil şi pentru efectuarea şcolii de şoferi. Astfel, poţi începe orele de şofat chiar înainte de împlinirea vârstei majoratului. Însă, pentru ca acest lucru să fie posibil, trebuie să întruneşti condiţiile de admitere impuse de şcolile de şoferi.

Una dintre aceste condiţii o reprezintă prezentarea acordului medical care constă în fişa medicală pentru permis auto.

Ce este fişa pentru permis şi cum se eliberează?

Fisa medicala permis auto se efectuează în vederea depistării afecţiunilor care ar contraindica aptitudinea de a conduce autovehicule. Pentru întocmirea acesteia, viitorul conducător auto este obligat să se supună unor examinări medicale de Medicină internă, ORL, Oftalmologie, Ortopedie, Neurologie, Psihiatrie.

Fişa medicală pentru permis auto se încheie în aceeaşi zi de către medicul coordonator al clinicii Standard Med şi va avea ştampila instituţiei autorizată de către Direcţia de Sănătate Publică şi de Poliţia Rutieră. La finalul consultaţiilor medicale, vei primi certificatul medical complet.

De ce documente ai nevoie pentru a-ţi fi eliberată fişa medicală pentru permis auto?

Pentru a putea fi supus examinării medicilor specialişti şi a-ţi fi eliberat certificatul medical, trebuie să ai la tine:

  • buletinul / cartea de identitate;

  • fişa de şcolarizare – în cazul în care aceasta există (pentru obţinerea permisului auto);

  • adeverinţă de la medicul de familie în care să fie menţionat faptul că nu figurezi cu boli cronice în evidenţa medicului de familie;

  • scrisoare medicală de la medicul diabetolog în care să fie trecute diagnosticul, tratamentul şi recomandarea că eşti apt pentru a conduce (dacă este cazul);

  • ochelari de vedere (dacă este cazul).

De ce documente ai nevoie pentru a începe şcoala de şoferi înainte de 18 ani?

Conform proiectului pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului 1391/2006, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), persoanele care doresc să obţină permisul de conducere se pot înscrie la şcolile de şoferi cu trei luni înainte de împlinirea vârstei de 18 ani.

Iată lista documentelor de care ai nevoie pentru a te putea înscrie la şcoala de şoferi:

  • Cartea de identitate, în original şi în copie;

  • Cazierul judiciar – îl obţii de la orice secţie de poliţie din oraşul unde locuieşti, însă va trebui să conţină menţiunea „Examen auto”;

  • Aviz psihologic – îl obţii în urma unui consult la orice cabinet individual autorizat de Colegiul Psihologilor din România;

  • Fişa medicală permis auto – ţi se eliberează, în urma unui consult, de către orice unitate medicală acreditată pentru eliberarea acestui tip de fişă pentru permisul auto, care este autorizată de Direcţia de Sănătate Publică.

Indiferent că îţi îndeplineşti visul de a devenit conducător auto la 18 ani, fie mai târziu, procesul şi documentaţia sunt aceleaşi pe fisamedicala.info. Astfel, dacă îţi doreşti să te înscrii la o şcoală de şoferi, obţine fişa auto la Standard Med, în doar o oră.