"Orgie în lockdown" la o catedrală britanică din Newcastle. Vaticanul declanşează o anchetă

Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican
Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican (Pleasant Exchanges)

Când este vorba de deviaţii sexuale în rândul preoţilor care fac petreceri, nu sunt implicaţi numai copii, deşi pedofilia apare în acest raport. Potrivit The Sunday Times, Vaticanul investighează acum acuzaţiile privind o "petrecere cu abuzuri sexuale" încuviinţată în locuinţele preoţilor de la Catedrala Sfânta Maria din Newcastle, Marea Britanie.

"O serie de plângeri au fost făcute de persoane din cadrul eparhiei după ce au ieşit la iveală informaţii despre o petrecere cu abuzuri sexuale care a avut loc în locuinţele preoţilor, anexate la catedrala din Newcastle", a declarat o sursă din cadrul eparhiei, pentru publicaţie.

A doua sursă a declarat: "Catedrala a devenit de râsul lumii'".

Într-o scrisoare văzută de Times, ancheta a fost încredinţată arhiepiscopului de Liverpool, căruia i s-a ordonat să întocmească "un raport amănunţit asupra evenimentelor care au dus la demisia episcopului Byrne".

Nu există nicio sugestie că Byrne, care a slujit atât în Hexham, cât şi în Newcastle, a participat la presupusa petrecere din interiorul unei proprietăţi adiacente Catedralei Sfânta Maria, Newcastle, încălcând lockdown-ul din timpul pandemiei de Covid-19, şi nici dacă a ştiut de aceasta.

Bisericile rămăseseră închise în cea mai mare perioadă a lockdown-ului, fiind permise doar înmormântările religioase. Dar părintele Micael McCoy, pe care Byrne l-a instalat în 2019, ar fi abordat mai mulţi credincioşi, întrebându-i dacă ar dori să participe la "o petrecere" la catedrală, potrivit unei surse apropiate anchetei.

McCoy s-a sinucis, în aprilie 2021, după ce a aflat că era anchetat de Departamentul de protecţie a copiilor şi adulţilor al poliţiei din Northumbria, în legătură cu o acuzaţie de abuz sexual asupra copiilor, formulată împotriva sa.

Într-o altă investigaţie pedofilă conexă, Agenţia Catolică pentru Standarde de Protecţie (CSSA) se va concentra asupra infractorului condamnat, părintele Tim Gardner, şi relaţia sa cu dieceza. Gardner a recunoscut în faţa unui tribunal din Londra că a realizat şi/sau deţinut mii de imagini indecente cu copii.

"El a fost prins cu peste 500 de fotografii cu copii şi peste 5.000 de imagini interzise descărcate pe computerul său. Gardner, în vârstă de 42 de ani la momentul respectiv, care preda educaţie religioasă la o şcoală catolică din nordul Londrei, a pledat, de asemenea, 'vinovat' de zece capete de acuzare pentru realizarea de imagini indecente cu copii şi un cap de acuzare pentru posesie de imagini interzise. El a fost condamnat la opt luni de închisoare, cu suspendare timp de doi ani", informează The Times.

Lui Gardner i s-ar fi oferit posibilitatea de a locui în încăperile din cadrul diecezei din Newcastle după condamnarea sa, o acţiune pe care personalităţi de rang înalt din cadrul diocezei au intervenit să o blocheze, potrivit acuzaţiilor cuprinse în raport.

O scrisoare a arhiepiscopului din Liverpool a pus preoţilor în vedere că revizuirea CSSA va include "clerici foşti şi actuali, personal fost şi actual, voluntari laici foşti şi actuali, victime, după caz".

Ancheta este o acţiune rară a Dicasterului pentru Episcopi - departamentul din cadrul Vaticanului însărcinat cu numirea episcopilor şi supravegherea performanţelor acestora la nivel mondial - care răspunde direct în faţa papei. Săptămâna trecută, CSSA a confirmat că a început un audit în dieceza de Hexham şi Newcastle.

"Sfera activităţii de investigare va acoperi orice abuzuri raportate, presupuse abuzuri, preocupări de protejare şi salvgardare în eparhie în ansamblu", a declarat Steve Ashley, directorul general al CSSA, adăugând că activitatea lor este "independentă" şi că au "autonomie totală asupra constatărilor noastre".

"Nu ar trebui să existe nicio îndoială că nu vom lăsa nicio piatră neîntoarsă în ceea ce priveşte menţinerea siguranţei oamenilor, iar acest lucru include investigarea măsurilor pentru protejare din Hexham şi Newcastle", a declarat Nazir Afzal, preşedintele CSSA şi fost procuror-şef pentru nord-vestul Angliei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe