Orban: Există rezistenţă faţă de înfiinţarea unui minister care să coordoneze fondurile europene

Leonard Orban. (GERARD CERLES / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
05.11.2012

Ministrul MAEur, Leonard Orban, a declarat luni că există rezistenţă la ideea înfiinţării unui minister care să coordoneze procesul de absorbţie a fondurilor europene, dar a subliniat că tocmai această coordonare a dus la situaţia din prezent.

Leonard Orban a precizat că lipsa de coordonare, care a existat doar pe hârtie, a condus la foarte multe probleme. ”S-a ajuns în situaţia în care nu numai diferitele autorităţi de management au avut o abordare complet separată şi necoordonată faţă de celelalte autorităţi de management, dar s-a ajuns inclusiv în situaţia în care organisme intermediare s-au transformat în stat în stat. Pur şi simplu nu erau nici măcar în coordonarea reală a autorităţilor de management de pe programele respective. Astfel s-a ajuns la aberaţii ca pentru aceleaşi operaţiuni existau proceduri complet diferite, care contrastau extraordinar”, a afirmat ministrul MAEur, la conferinţa de prezentare a documentului referitor la ”Poziţia Comisiei Europene privind elaborarea Acordului de Parteneriat şi a programelor în România pentru perioada 2014-2020”.

Orban a dat ca exemplu licitaţiile pentru beneficiarii privaţi, unde existau ”nenumărate proceduri complet diferite”. ”Erau unii care considerau că aceste proceduri trebuie să fie cât mai relaxate, cât mai lejere şi alţii, dimpotrivă, au împins birocraţia la nişte culmi greu de imaginat”, în special pentru beneficiarii din zona IMM-urilor, a precizat Orban, adăugând că existau situaţii demne de Kafka.

”Nu mai putem continua cu acest fel de coordonare şi, într-un fel sau altul, va trebui să existe o coordonare mult mai strânsă. Nu ştiu până la urmă care va fi decizia, eu favorizez existenţa unui număr limitat de autorităţi de management în coordonarea directă a unui singur minister şi cu aplicarea politicilor sectoriale prin existenţa unor organisme intermediare la nivelul diferitelor ministere. Pentru că este logic ca politicile sectoriale să fie implementate la nivel de ministere de linie”, a declarat Leonard Orban.

Pe de altă parte, ministrul a subliniat că este nevoie să existe ”un minister care să supravegheze acest proces, care să ia, atunci când constată probleme, fără niciun fel de ezitare, deciziile care sunt necesare. Sper că acest model va putea să fie implementat, chiar dacă există rezistenţă nu numai în România - opinează unii că poate modelul n-ar fi cel mai potrivit pentru România, poate ar trebui să continuăm cu acest sistem”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor