ONU vrea să trimită în misiune anchetatori la penitenciarul bombardat Olenivka. A fost un măcel

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres
Secretarul General al ONU, Antonio Guterres (gov.md)

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a anunţat miercuri că va lansa o misiune de investigare a atacului din oraşul ucrainean Olenivka, aflat în prima linie a frontului, care a ucis prizonieri deţinuţi de separatiştii susţinuţi de Moscova, informează Reuters.

Atât Rusia, cât şi Ucraina au solicitat o anchetă, a declarat Guterres reporterilor. Guterres a precizat că termenii de referinţă ai misiunii, care va avea nevoie de acordul Rusiei şi Ucrainei, sunt în curs de pregătire.

Context

Anunţul secretarul general al ONU vine după ce atacul forţelor ruse asupra unei închisori din estul Ucrainei controlate de separatişti s-a soldat cu moartea a cel puţin 50 de prizonieri ucraineni şi a fost etichetată drept "o crimă de război deliberată a ruşilor". Tragedia s-a întâmplat în Olenivka, în Doneţkul ocupat de Rusia.

Serviciile secrete militare ucrainene au afirmat că lovitura a fost un "act deliberat de terorism", iar agenţia de securitate internă, SBU, a declarat că a interceptat convorbiri telefonice care indică faptul că Rusia este responsabilă. Procurorul general al Ucrainei, Andri Kostin, a precizat că a deschis o anchetă pentru crime de război în legătură cu explozia.

Rusia, la rândul ei, neagă că ar fi implicată şi încearcă să dea vina pe ucraineni.

Totuşi, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a afirmat, într-un prim raport privitor la atac, că dovezile vizuale disponibile par să susţină mai mult afirmaţia ucraineană decât cea rusă. Detalii aici.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe