ONU spune că Crimeea este ucraineană. Atunci de ce a finanţat agenţia sa nucleară cercetările ruseşti de acolo? [Europa Liberă]

Rafael Grossi - şeful Agenţiei Internaţională epentru Energie Atomică (AIEA) (Facebook - Rafael Mariano Grossi)
Redacţia
23.10.2024

Agenţia nucleară a ONU a finanţat cercetarea ştiinţifică de stat a Rusiei în Crimeea de când Moscova a preluat peninsula ucraineană în 2014, a constatat o investigaţie a publicaţiei Europa Liberă (RFE/RL) - finanţare pe care criticii o consideră echivalentă cu legitimarea agresiunii ruse împotriva vecinului său.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), câinele de pază al ONU pentru a asigura utilizarea paşnică a energiei nucleare, a semnat cel puţin două acorduri cu institute de cercetare cu sediul în Rusia pentru studii care includeau muncă de teren în Crimeea, pe care Rusia a ocupat-o într-o operaţiune militară în martie 2014, arată înregistrări interne ale agenţiei obţinute de sursa citată.

ONU a respins pretenţiile Moscovei cu privire la Crimeea într-o rezoluţie a Adunării Generale adoptată după acapararea teritoriului rusesc în 2014, iar şeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat că agenţia pe care o conduce se angajează să respecte principiul din Carta ONU conform căruia „frontierele naţionale nu pot fi modificate prin forţă”.

Între 2016 şi 2019 au fost semnate două contracte de cercetare ale AIEA cu instituţii ştiinţifice de stat din Rusia, care au implicat lucrări de teren în Crimeea, iar primul a fost prelungit în vara anului 2019, arată înregistrările obţinute de RFE/RL.

Deşi contractele sunt relativ mici în ceea ce priveşte dimensiunea şi domeniul de aplicare, ele evidenţiază terenul diplomatic şi birocratic turbulent pe care AIEA a trebuit să navigheze în urma agresiunii lansate de Rusia împotriva Ucrainei în 2014 şi care a escaladat la război total cu invazia din 2022.

Anterior, AIEA a fost implicată în disputele privind statutul Crimeei, având în vedere controlul de facto al Rusiei asupra unui reactor nuclear de cercetare din această regiune şi revendicarea legală a Ucrainei asupra peninsulei, care este recunoscută de majoritatea covârşitoare a comunităţii internaţionale.

Ucraina şi aliaţii săi occidentali au solicitat AIEA să se abţină de la acţiuni care sugerează recunoaşterea preluării Crimeii de către Rusia, în timp ce Rusia a refuzat în 2015 să aprobe raportul anual al AIEA deoarece acesta menţiona un reactor din oraşul Sevastopol din Crimeea ca fiind situat în Ucraina.

AIEA a afirmat într-o declaraţie că agenţia continuă să recunoască Crimeea drept teritoriu ucrainean, în conformitate cu rezoluţia Adunării Generale a ONU din 2014. Aceasta a descris studiile ca fiind de „natură pur tehnică” şi a declarat că acestea „nu constituie nicio schimbare în poziţia agenţiei cu privire la statutul Crimeei”.

„Denumirile folosite de omologi şi prezentarea materialului în rapoartele lor nu implică exprimarea vreunei opinii din partea AIEA cu privire la statutul juridic al oricărei ţări sau teritoriu sau al autorităţilor sale”, a declarat un purtător de cuvânt al AIEA.

În plus, purtătorul de cuvânt a descris contrapartea unuia dintre proiecte - Joint Institute for Nuclear Research (JINR), un centru internaţional de cercetare cu sediul în oraşul Dubna de lângă Moscova - ca fiind „nu o organizaţie rusă, ci o organizaţie internaţională interguvernamentală de cercetare ştiinţifică situată în Rusia”.

(După publicarea acestei ştiri, un purtător de cuvânt al AIEA a declarat că acordul său de cercetare cu JINR „a inclus din greşeală Sevastopolul” şi că „acest institut nu a făcut nicio publicaţie în cadrul acestui contract care să facă referire la activitatea desfăşurată în Crimeea”).

Misiunea diplomatică permanentă a Ucrainei la Viena, unde se află sediul AIEA, a declarat că niciun proiect de cercetare sponsorizat de AIEA în Crimeea nu a fost aprobat de guvernul ucrainean.

„Poziţia noastră rămâne clară: Ucraina se opune cu hotărâre oricăror proiecte internaţionale sau oricăror altor activităţi în teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei, inclusiv Republica Autonomă Crimeea şi oraşul Sevastopol, deoarece acest lucru încalcă suveranitatea şi integritatea teritorială a statului nostru”, a afirmat misiunea într-o declaraţie trimisă prin e-mail.

Misiunea diplomatică permanentă a Rusiei la Viena nu a răspuns la o cerere de comentarii în timp util pentru publicare.

Contractul de cercetare rus care a primit o prelungire în 2019 a fost semnat iniţial în septembrie 2016 cu JINR. Proiectul s-a axat pe studiul tendinţelor de poluare „în zonele de coastă ruseşti ale Mării Negre” folosind „tehnici analitice nucleare şi conexe”.

Deşi studiul publicat în mai 2019 nu menţiona Crimeea sau oricare dintre locaţiile sale, domeniul de aplicare al proiectului de cercetare descris în acordul JINR cu AIEA menţiona în mod specific că studiul ar implica cercetarea în Sevastopol.

De asemenea, JINR a precizat în mod expres în propunerea sa pentru contractul de cercetare, prezentată în iunie 2016, că lucrările de teren vor fi efectuate în Sevastopol. În propunere se menţiona că aceste lucrări vor fi efectuate împreună cu Institutul de Biologie a Marilor Meridionale din Sevastopol, pe care autorităţile de ocupaţie ruse l-au preluat după cucerirea Crimeei şi l-au integrat în Academia Rusă de Ştiinţe.

Propunerea pentru contractul de cercetare a estimat costul total al proiectului la 165.000 de euro, cu o solicitare de 15.000 de euro din partea AIEA.

Cercetătoarea ştiinţifică şefă al proiectului, Marina Frontasyeva, profesoară la JINR, nu a răspuns la o întrebare trimisă prin e-mail cu privire la munca de teren din Crimeea specificată în propunere şi în contractul AIEA.

Unul dintre coautorii anteriori ai Frontasyevei, Natalya Milceakova, este copreşedintă a filialei din Sevastopol a Frontului Poporului, o organizaţie pro-Kremlin fondată la iniţiativa preşedintelui rus Vladimir Putin.

În martie, Milceakova a contribuit la organizarea unei ceremonii de premiere pentru locuitorii din Sevastopol care au oferit asistenţă forţelor ruse care luptă în războiul de agresiune al Moscovei împotriva Ucrainei şi a declarat că aceştia „ne aduc victoria mai aproape”.

Al doilea contract AIEA analizat de RFE/RL a fost semnat cu Centrul Federal pentru Sănătatea Animalelor din Rusia, un institut de cercetare cu sediul în oraşul Vladimir, la 200 de kilometri est de Moscova.

Contractul, în valoare de 60.000 de euro, a fost acordat pentru un proiect de studiere a virusurilor gripei aviare de la păsările sălbatice migratoare, utilizând analiza izotopilor stabili. Deşi contractul nu menţionează Crimeea, un „raport final pentru contracte” pentru proiect, prezentat în septembrie 2023, precizează că eşantioanele de pene de la păsări au fost colectate în „Republica Crimeea”.

Cercetătorul şef al proiectului, Viktor Irza, nu a răspuns la o solicitare trimisă prin e-mail cu privire la proiect.

Experta ucraineană în securitate nucleară Olga Koşarna, fostă membră a Consiliului de administraţie al Inspectoratului de Stat pentru Reglementare Nucleară din Ucraina, spune că sponsorizarea de către AIEA a proiectelor de cercetare în Ucraina ocupată de Rusia este „o poveste urâtă”.

„Aceasta este o încălcare, desigur, deoarece AIEA consideră oficial că Sevastopolul este teritoriu ucrainean, la fel ca regiunile Doneţk şi Lugansk, regiunea Zaporojie şi toate teritoriile ocupate ale Ucrainei”, a declarat Koşarna.

Rapoartele anuale ale AIEA continuă să menţioneze reactorul de cercetare de la Sevastopol ca fiind situat în Ucraina, deşi în alte părţi ale AIEA au apărut formulări care sugerează recunoaşterea tacită a ocupaţiei Ucrainei de către Rusia.

Conform înregistrărilor interne ale AIEA examinate de RFE/RL, pe lista participanţilor la un viitor eveniment sponsorizat de AIEA la Moscova pe tema radioterapiei figurează două persoane din delegaţia rusă care sunt menţionate ca fiind din „Doneţk, Federaţia Rusă”.

Doneţk este un oraş important din estul Ucrainei care a fost cucerit de forţele susţinute de Rusia în 2014, împreună cu părţi din regiunea înconjurătoare Doneţk şi regiunea învecinată Lugansk, şi a rămas sub controlul Moscovei de când Rusia şi-a lansat invazia la scara largă a Ucrainei în 2022.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor