ONG-uri din RM cer explicaţii Avocatei Poporului în privinţa unui presupus conflict de interese şi abuz în serviciu

Societatea civilă din Moldova cere demisia Avocatei Poporului în cazul în care relatările din presă se adeveresc.
Natalia Moloşag - Avocat al Poporului din R. Moldova
Natalia Moloşag - Avocat al Poporului din R. Moldova (parlament.md)
Tatiana Chiriac
30.11.2021

Organizaţiile membre ale Platformei Naţionale din Moldova a Forumului Societăţii Civile al Parteneriatului Estic cer în regim de urgenţă explicaţii publice din partea Avocatei Poporului, Natalia Moloşag în urma informaţiilor apărute în presă cu privire la un posibil conflict de interese din cadrul Oficiului Avocatului Poporului (OAP) produs de prezenţa cetăţeanului Dumitru Godorog, condamnat pentru proxenetism, în cadrul activităţilor oficiale ale instituţiei publice.

Astfel, 96 de ONG-uri au semnat o declaraţie prin care solicită să le fie prezentată informaţie despre:

- statutul cetăţeanului Dumitru Godorog în cadrul OAP;

- implicarea acestuia în activităţile instituţiei;

- prezenţa unor potenţiale conflicte de interese, abuz în serviciu şi gestionare.

Mai mult, semnatarii declaraţiei solicită structurilor competente să investigheze circumstanţele apărute în presă, iar în cazul în care informaţiile se confirmă, aceştia cer Avocatei Poporului „să-şi prezinte imediat şi necondiţionat demisia, deoarece prejudiciile aduse Oficiului Avocatului Poporului sunt incomensurabile”.

Presa de la Chişinău a relatat, marţi, că Avocatul Poporului, Natalia Moloşag, a fost asistată la mai multe evenimente oficiale de către cetăţeanul Dumitru Godorog, pe care anterior la apărat în instanţă de judecată şi care a fost condamnat penal pentru proxenetism.

Contactată de Ziarul de Gardă, şefa direcţiei serviciului resurse umane din cadrul Oficiului Avocatului Poporului a comunicat că, în cadrul instituţiei nu există un angajat oficial cu numele Dumitru Godorog şi a notat că nu este abilitată ca să ofere alte comentarii pe acest subiect.

La 23 septembrie, cu votul a 57 deputaţi, Natalia Moloşag a fost numită în funcţia de Avocat al Poporului pentru drepturile omului, pe un termen de 7 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor