OMV Germania observă o "furie" a stocării de motorină şi ulei de încalzire şi opreşte livrările

Rafinărie OMV
Rafinărie OMV (Joe Klamar/AFP/Getty Images)

Cel mai recent semn că problemele energetice ale Europei se agravează este faptul că firma austriacă de petrol şi gaze OMV AG a oprit livrările de produse de ţiţei de la depozitele din Germania, pe fondul unei "furii" a stocurilor, informeaza Bloomberg.

OMV Germania a precizat că două unităţi de depozitare din sudul ţării "se confruntă în prezent cu o criză de combustibil pentru încălzire şi ... acest lucru se datorează probabil penuriei de pe piaţă, determinată de criza care a dus la speculă şi acumulări excesive".

"Pentru a asigura aprovizionarea pe termen scurt şi mediu, încărcarea va fi acum suspendată temporar până când rafinăria din Burghausen îşi va relua producţia", a declarat OMV într-un răspuns transmis prin e-mail, adăugând că depozitele din Burghausen şi Feldkirchen vor relua livrările pe 15 august.

O combinaţie de probleme a dus la scăderea motorinei şi a uleiului pentru încălzire în sudul Germaniei, Austria şi Elveţia:

- Prima este întreruperea energiei din cauza sancţiunilor occidentale asupra Rusiei.

- În al doilea rând, întreţinerea rafinăriei OMV din Burghausen.

- Şi în al treilea rând, scăderea nivelului apei pe râul Rin a redus livrările de transporturi de produse brute din Marea Nordului.

Este posibil ca firmele de utilităţi care au fost nevoite să schimbe tipul de generare a energiei electrice de la gaze naturale la alte produse din ţiţei din cauza constrângerilor de capacitate pe Nord Stream 1, să fie stocat din cauza panicii pentru motorina şi combustibil pentru încălzire.

Preţurile energiei electrice din Germania au urcat joi la un nou record de peste 400 de euro pe megawatt-oră la Bursa Europeană a Energiei, în perspectiva agravării crizei energetice.

În condiţiile în care preţul ţiţeiului Brent s-a prăbuşit sub 100 de dolari pe baril, se pare că piaţa petrolului pe suport de hârtie nu mai are legătură cu realitatea de constrângere a pieţelor fizice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie