OMS: Nu există remedii eficiente pentru coronavirusul Wuhan

Medici monitorizează populaţia pentru a găsi purtători de virus Wuhan, China, ianuarie 2020
Medici monitorizează populaţia pentru a găsi purtători de virus Wuhan, China, ianuarie 2020 (Betsy Joles/Getty Images)

Un purtător de cuvânt al OMS a subliniat, marţi, că nu există „medicamente eficiente cunoscute” pentru virusul Wuhan, după ce a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, despre posibile tratamente.

Afirmaţia purtătorului de cuvânt al OMS contrazice rapoartele mass-media potrivit cărora două medicamente, un tratament împotriva gripei şi un remediu HIV, se consideră că tratează eficient pneumonia cauzată de coronavirusul Wuhan.

Cercetătorii din întreaga lume încearcă să dezvolte un vaccin, însă unii experţi şi oficiali din domeniul sănătăţii publice au avertizat că cercetarea şi testele ar putea dura până la un an.

Între timp, în Marea Britanie, Sky News a relatat că oamenii de ştiinţă care conduc cercetarea cu privire la un vaccin în Marea Britanie au anunţat o descoperire semnificativă prin reducerea unei părţi din timpul normal de dezvoltare a unui vaccin de la „doi, trei ani la doar 14 zile”.

Cu toate acestea, savantul britanic a adăugat că vaccinul va fi testat pe animale până la începutul săptămânii viitoare, iar următoarea fază va fi trecerea de la testarea timpurie de la animale la om, care va dura încă „luni” şi probabil procesul va fi terminat prea târziu pentru a ajuta în cazul epidemiei actuale.