Oligarhul chinez Jack Ma dat dispărut din noiembrie - scos dintr-un show de recrutare de talente

Miliardarul Chinei Jack Ma
Miliardarul Chinei Jack Ma (JEWEL SAMAD / AFP/Getty Images)

La 1 ianuarie, magnatul chinez Jack Ma, în vârstă de 56 de ani, şeful gigantului Alibaba, a fost înlocuit misterios din poziţia sa de judecător în cadrul unui show de recrutare de talente - Eroii Afacerilor din Africa - spectacol pe care l-a înfiinţat el însuşi.

Fără a fi menţionat un motiv concret, fotografia lui Ma a fost scoasă de regimul comunist chinez de pe site-ul emisiunii. Măsura a ridicat, de asemenea, întrebări cu privire la locul unde se află acesta.

Într-unul dintre ultimele sale discursuri publice, susţinut în octombrie 2020, miliardarul, a cărui avere are o valoare netă de aproximativ 51 miliarde USD, a criticat în mod ocazional băncile de stat din China şi autorităţile de reglementare financiară, numindu-le „case de amanet”.

Sistemul de bănci al Chinei - şi, mai ales sistemul de bănci din umbră organizat de regimul comunist - este unul dintre cele mai opace din lume şi este strict controlat de cadrele superioare ale Partidului, şi, după 2017 este strict supervizat de fostul ţar al epurărilor chineze din anii 2013-2018, Wang Qishan, un apropiat al liderului comunist Xi Jinping.

Pe reţelele de socializare utilizatorii speculează că regimul comunist chinez, condus de Xi Jinping, ar putea fi în spatele dispariţiei unuia dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Asia.

În noiembrie anul trecut, mass-media au raportat că oficialii de Partid nu numai că l-au mustrat pe Jack Ma pentru comentariile sale negative, dar au suspendat şi oferta publică iniţială (IPO) în valoare de 37 de miliarde USD a corporaţiei „Ant Group”, la ordinul lui Xi Jinping.

Mai târziu, împotriva grupului Alibaba a fost lansată o anchetă antitrust. La acea vreme, s-a raportat, de asemenea, că Jack Ma a fost "sfătuit" să rămână în China şi de atunci nu a mai fost văzut.

Într-o perioadă de trei luni, Jack a pierdut 11 miliarde USD, valoarea netă scăzând de la 61 miliarde USD în octombrie 2020, la 50,9 miliarde USD în prezent, a menţionat Bloomberg Billionaire Index.