Obama pregăteşte revenirea pe scena politică

Partidul Democrat, aflat în criză de identitate după dezastrul din ultimele alegeri, se pregăteşte să încalce o altă regulă nescrisă a politicii americane prin readucerea lui Barack Obama pe scena politică americană
Barack Obama
Barack Obama (Mandel Ngan / AFP / Getty Images)

Dacă săptămâna trecută Hillary Clinton, candidatul democrat la ultimele alegeri prezidenţiale americane, a apărut într-un video clip motivaţional cerând mobilizarea forţelor democrate şi "continuarea luptei", agenda partidului înfrânt în alegeri merge mai departe, odată cu semnalarea revenirii fostului preşedinte american Barack Obama pe scena politică.

“Vine. El va reapare”, a declarat fostul procuror general american Eric Holder pentru un grup de reporteri în timpul unei şedinţe. "Şi este hotărât să facă treabă".

Partidul Democrat, care tocmai a ales un nou lider săptămâna aceasta, în persoana lui Tom Perez, are de înfruntat o pierdere masivă a popularităţii, cauzată de scandalurile de corupţie care i-au măcinat imaginea în timpul campaniei electorale.

Una dintre problemele pe care le au de înfruntat democraţii americani este lipsa unui lider cunoscut şi credibil - acesta fiind, conform analiştilor, unul dintre motivele pentru care Barack Obama este propulsat din nou pe scena politică.

Revenirea lui Barack Obama pe scena publică ar rupe una dintre cele mai stricte reguli nescrise de la Washington, care cere foştilor preşedinţi să nu se implice în lupte politice şi să nu interfereze cu mandatul preşedintelui curent.

Barack Obama, care a avertizat că nu se va retrage după terminarea mandatului său, a fost deja acuzat de jurnaliştii de investigaţie americani că ar fi în spatele campaniei de hărţuire a noii administraţii. Învinuirea a fost preluată de preşedintele Donald Trump într-un interviu acordat postului de televiziune Fox marţi dimineaţa ora locală.

Obama, unul dintre ce mai controversaţi preşedinţi americani

Barack Obama este unul dintre cei mai contestaţi preşedinţi americani, pentru politica dezastruoasă pe care a trasat-o în Orientul Mijlociu împreună cu Hillary Clinton, unde intervenţiile americane în Libia şi Siria au aruncat regiunea în haos, periclitând mai departe Europa. Egiptul - un stâlp de rezistenţă al balanţei din zonă a fost şi el dinamitat în 2010 sub aceeaşi administraţie.

Intern, Obama este atacat mai ales pentru decretele prezidenţiale care au impus numeroase noi regulamente, şi pentru controversatul său plan de reformă medicală, cunoscut sub numele de Obamacare.

Barack Obama mai este criticat şi pentru acordul încheiat cu Iranul, ale cărui clauze ascunse aruncă în aer chiar scopul fundamental pentru care a fost încheiat - de a restricţiona industria nucleară iraniană pentru a împiedica producerea de bombe nucleare, în schimbul ridicării sancţiunilor SUA impuse asupra Teheranului.

Unul dintre cele mai tulburătoare aspecte legate de Barack Obama este scandalul creat în jurul locului naşterii sale şi a controversatului său certificat de naştere. Din 2008, Barack Obama a fost incapabil să prezinte un certificat de naştere până spre sfârşitul anului 2011, când websitul Casei Albe a publicat un document considerat fals de numeroşi analişti. Persoana care a publicat certificatul ar fi avut legături cu mama lui Barack Obama şi a murit într-un accident suspect de avion doi ani mai târziu, incidentul stârnind noi suspiciuni.