O suedeză de etnie romă va reprezenta feministele suedeze în Parlamentul European

Soraya Post, de etnie romă, va reprezenta partidul suedez Iniţiativa  Feministă (FI) în Europa.
Soraya Post, de etnie romă, va reprezenta partidul suedez Iniţiativa Feministă (FI) în Europa. (youtube.com)
Epoch Times România
28.05.2014

Soraya Post, de etnie romă, va reprezenta partidul suedez Iniţiativa Feministă (FI) în Europa, obţinând un mandat în Parlamentul European, după ce a reuşit să strângă 5 la sută din voturi la recentele alegeri. Iniţiativa Feministă alertează asupra riscurilor pe care le reprezintă politicile populiste în rândul femeilor şi imigranţilor, informează marţi ziarul ABC.

Mamă a patru copii, Soraya Post a declarat că 'cele 15 milioane de romi din Europa trăiesc ca şi cum s-ar afla în stare de război, în paşnica Europa din 2014'. 'Situaţia romilor este azi în Europa inacceptabilă. Este ruşinoasă', a subliniat Post.

Partidul, care a fost înfiinţat de femeia de afaceri Gudrun Schyman, devenită celebră după ce a ars 100.000 de coroane suedeze (11.000 de euro) în semn de protest pentru lipsa de egalitate a salariilor, a reuşit să atragă atenţia alegătorilor cu sloganul 'Afară cu rasiştii, fiţi alături de feministe!' Rezultatul ilustrează realitatea dublă pe care o trăieşte Suedia, ţară care se mândreşte cu tratamentul acordat minorităţilor şi femeilor, dar în care persistă încă diferenţe importante şi reacţii violente împotriva imigranţilor. Pe de altă parte, contrastează cu cele 10 la sută voturi obţinute de populistul Partid Democrat Suedez.

Mai multe partide de extremă-dreapta au obţinut rezultate bune la alegerile europene, mai ales în Franţa şi Marea Britanie, graţie unui discurs agresiv împotriva imigraţiei şi promiţând politici dure pentru a ieşi din criză. Iniţiativa Feministă a avertizat în campanie despre riscurile pe care le reprezintă politicile populiste în rândul femeilor şi imigranţilor în Suedia, unde 15% din populaţie provine din afara ţării şi unde femeile şi imigranţii sunt afectaţi de rate înalte ale şomajului şi decalaje salariale.

Autorităţile suedeze au menţinut în ultimii ani politica de acordare a dreptului de azil pentru persoanele afectate de conflicte în diferite părţi ale lumii. O mare parte din succesul partidului este legat de Gudrun Schyman, care a atras atenţia mediatică graţie comportamentelor sale atipice. 'Multe persoane văd Suedia ca un fel de paradis al femeilor în Europa. Este însă un mit. Avem diferenţe legate de gen şi violenţă împotriva femeilor', a declarat lideră formaţiunii Iniţiativa Feministă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor