O notă FBI privind OZN-urile a fost explicată de agenţie

OZN-ul creat de artistul plastic Peter Coffin - de 7 metri diametru, cu LED-uri, deasupra Plajei Ipanema 23 mai 2009, în Rio de Janeiro, Brazilia.
OZN-ul creat de artistul plastic Peter Coffin - de 7 metri diametru, cu LED-uri, deasupra Plajei Ipanema 23 mai 2009, în Rio de Janeiro, Brazilia. (Antonio Scorza / AFP / Getty Images)

O notă FBI privind OZN-urile a fost explicată în această săptămână de Agenţia federală de aplicare a legii pe site-ul său. Nota privind OZN-urile a fost postată pe site-ul Vault al FBI acum doi ani.

Cel mai popular fişier de pe site-ul Vault al FBI este o notă de o pagină din 1950 cu privire la recuperarea a trei OZN-uri în New Mexico.

În această săptămână, Agenţia federală de aplicare a legii a oferit o explicaţie privind nota, care a fost văzută de aproape un milion de ori în ultimii doi ani.

Dar FBI-ul avertizează că "este vorba doar de o singură pagină ce se bazează pe un raport neconfirmat pe care FBI-ul nici măcar nu l-a investigat."

Fişierul din 22 martie 1950 a fost scris de Guy Hottel, şeful de atunci al biroului din Washington DC, pentru fostul director al FBI, J. Edgar Hoover.

Nota relatează despre un agent ce şi-a amintit povestea unui terţ, care a spus că un anchetator al Forţelor Aeriene a văzut mai multe "farfurii zburătoare" în New Mexico.

"Ele [farfuriile zburătoare] au fost descrise ca având formă circulară, cu zona centrală mai sus decât baza, cu un diametru de aproximativ 15 metri. În fiecare ONZ se aflau trei corpuri umanoide, dar care aveau numai 90 de cm înălţime, îmbrăcate într-o pânză metalică cu o textură foarte fină. Fiecare corp era bandajat într-o manieră similară cu costumele opace utilizate de piloţii de curse sau de încercări", descrie un extras din notă.

Fişierul a fost postat pe site-ul Vault al FBI-ului în conformitate cu Actul privind libertatea informaţiei. Dar fişierul a fost de fapt făcut public în anii 1970 şi postat anterior pe site-ul FBI, dar nu în Vault.

Sursa FBI a spus în notă că farfuriile zburătoare au fost descoperite după ce "radarele foarte puternice" ale guvernului au bruiat sistemele OZN-urilor, dar "[nici] o evaluare suplimentară nu a fost încercată", potrivit agenţiei.

Agenţia a declarat că în 2011, când fişierul a fost publicat, unele ziare au raportat în mod eronat că FBI-ul a postat dovada unui accident OZN în apropierea Roswell, New Mexico.

"Poveştile rezultate au fost foarte populare, iar traficul pe site-ul Vault a crescut foarte tare", a spus agenţia. Aceasta a adăugat: "În cele din urmă, nota lui Hottel nu dovedeşte existenţa OZN-urilor, ci este pur si simplu o relatare din auzite pe care n-am investigat-o niciodată. Unii oameni cred că nota repetă o farsă ce a circulat la acea vreme, dar fişierele biroului nu au nici o informaţie care să verifice această teorie."

"Îmi pare rău", conchide FBI-ul, "dar încă nu avem indicii elocvente privind OZN-urile. Misterul rămâne în continuare ... "

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe