O englezoaică a depus o petiţie împotriva deposedării de teren din China

Joanne Xu şi Xu Shuai (Xu este numele de familie), care sunt ilustrate în articol
Joanne Xu şi Xu Shuai (Xu este numele de familie), care sunt ilustrate în articol (Screenshot via The Epoch Times)

Joanne Margaret Noble (Joanne Xu după căsătorie) a venit în China sperând să vadă clădiri vechi şi experţi în arte marţiale, dar a devenit din ce în ce mai traumatizată după ce a văzut că familia soţului ei se luptă cu funcţionarii corupţi din provincia Shandong.

Povestea lor a fost raportată în Daily Southern Metropolis pe 21 mai. Joanne l-a întâlnit pe soţul ei Xu în Rusia în 2009 şi s-au căsătorit în străinătate. Xu are 28 de ani şi provine dintr-o familie de fermieri din Weifang. A studiat medicina veterinară şi vorbeşte rusa şi engleza. După ce a încercat de trei ori ca Xu să primească o viză britanică, toate încercările fiind fără succes, cuplul a decis să meargă şi să trăiască împreună cu familia acestuia în satul Dongwangsong.

Compensaţie insuficientă

În anul 2011, tatăl lui Xu a primit un telefon de la comitetul local de partid, spunându-i-se că terenul său agricol este preluat de stat pentru suma de 700 de yuani pe acru chinez (696 per acru).

Din moment ce fiecare acru aducea un profit de 1 500 – 3 000 de yuani pe an, tatăl lui Xu a încercat să negocieze pentru a primi o compensaţie mai mare, de circa 1 500 de yuani pe acru. Însă funcţionarul a răspuns: "Dacă nu predaţi terenul în trei zile vă vom aresta."

Xu a încercat să telefoneze la conducerea municipală care tratează astfel de probleme, la Biroul de Securitate Publică şi la Biroul Funciar pentru a se plânge de situaţia creată, dar personalul biroului a spus că nu se poate face nimic decât dacă familia furnizează dovezi.

Din moment ce Joanne a plecat înapoi în Anglia pentru a da naştere fiicei lor, mass-media din străinătate a aflat despre dilema familiei şi a vrut să-i ia interviu lui Xu. Autorităţile locale i-au spus însă să tacă şi le-a promis că familia îşi va putea păstra terenul pentru moment.

Bunicul moare din cauza stresului

Un an mai târziu, bunicul lui Xu a vrut să construiască o casă pe propriul teren, aşa că familia a plătit 200 de yuani pentru a depune o cerere de construcţie, cererea fiind aprobată.

"Cu toate acestea, atunci când casa era pe jumătate construită, autorităţile au trimis oameni pentru a o dărâma în prezenţa bunicului meu", a declarat Xu pentru Daily. Oamenii au spus că terenul a fost deja vândut şi au început să se certe cu familia lui Xu la faţa locului. Atunci când unul dintre oameni a insultat-o pe Joanne, care era însărcinată, Xu l-a lovit şi a fost ulterior acuzat de agresiune.

Bunicul lui Xu s-a îmbolnăvit din cauza incidentului şi a murit două luni mai târziu, cu doar câteva zile înainte să se nască nepotul său.

Cuplul a mers apoi la Biroul pentru Petiţii din oraşul Weifang, unde au explicat neplăcerile cauzate familiei. Xu a transmis la Daily răspunsul pe care l-au primit de la ei: "Dacă sunteţi aşa de capabili, atunci de ce nu vă plângeţi Ambasadei Marii Britanii? "

Problemele s-au înteţit

În acea noapte, familia lui Xu a fost atacată în propria lor casă de nişte străini, dar când a sunat la poliţie i s-a spus, "Xu Shuai nu mai provoca şi alte probleme. Ai deja un caz nerezolvat."

În perioada Festivalului Qingming din aprilie, Xu şi Joanne au încercat să depună din nou o petiţie la guvernul districtului, dar au fost forţaţi să plece, iar spectatorii l-au acuzat că se foloseşte de soţia lui "străină" pentru a atrage atenţia.

După toate aceste experienţe neplăcute, Joanne a devenit îngrijorată şi a început să se teamă pentru familia ei. Deşi ea vrea să se întoarcă în Anglia, a ales să rămânăîn China, pentru binele soţului ei. "Soţia mea nu este proastă", a declarat Xu pentru Daily. "Ea ştie că dacă pleacă, eu voi fi arestat."

Xu este nesigur în legătură cu viitorul familiei sale, din moment ce există consecinţe indiferent de decizia pe care o vor lua. Deşi soţia şi fiica sa pot merge cu uşurinţă înapoi în Anglia, fiul său a fost născut în China şi are nevoie de o viză de ieşire pentru a părăsi ţară. Politicile de imigrare din Marea Britanie au devenit mai stricte, iar Xu s-ar putea să nu îndeplinească cerinţele.

El este de asemenea îngrijorat de faptul că ar trebui să-şi lase părinţii, care doresc ca tânăra familie să rămână în sat. Ei spun că copiii sunt singura lor fericire, dar Xu ştie că copiii lui ar avea un viitor mai bun în Anglia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe