O criză a grâului se profilează la orizont. China anunţă că fermierii săi recoltează grâul înainte de vreme, pe post de fân

Lan de grău
Lan de grău (Pixabay.com)

Pe măsură ce preţurile la alimente la nivel mondial rămân la niveluri record şi războiul continuă între Rusia şi Ucraina - doi mari exportatori de cereale - videoclipuri îngrijorătoare din China arată fermierii având probleme mari cu producţia de grâu înaintea perioadei de recoltare, evoluţie care poate agrava incertitudiunea cu privire la securitatea alimentară pentru următorii ani.

Bloomberg transmite că Ministerul Agriculturii din China este foarte îngrijorat de situaţia agricolă a Chinei şi investighează dacă există distrugeri ilegale de culturi de grâu.

Oficialii regimului comunist au atras atenţia că situaţia are loc cu trei săptămâni înainte de recoltare, adăugând că recolta a fost supusă unor inundaţii devastatoare la sfârşitul anului trecut. Există, de asemenea, îngrijorarea că umiditatea excesivă înregistrată în câmpurile din sudul Chinei din cauza ploilor anormale ca volum ar putea afecta capacitatea fermierilor de a recolta.

Un analist de la Thomas Elder Markets din Melbourne, Andrew Whitelaw, atrage atenţia că nu este surprinzător faptul că fermierii îşi taie grâul devreme pentru a-l transforma în fân, având în vedere incertitudinea că vor putea recolta ceva.

„Dacă în China se înregistrează o recoltă slabă în acest sezon, atunci probabil că va trebui să răspundă cu achiziţii masive ... există deja semne de întrebare în jurul ambiţiilor de securitate alimentară ale Chinei”, a spus Whitelaw, adăugând că ţara a intensificat importurile de grâu anul acesta.

Situaţia din China se adaugă preocupărilor legate de producţia de grâu din Ucraina, refuzul Rusiei de a expedia recolta în ţări „neprietenoase”, ameninţările Indiei cu interzicerea exporturilor de grâu din cauza vremii proaste şi problemele de însămânţare în Câmpiile de Nord ale SUA şi Canada din cauza condiţiilor meteo.

Ca urmare a tuturor acestor probleme care ar putea înăspri şi mai mult pieţele alimentare globale, contractele futures pe grâu din SUA au atins luni maximul din ultimii 14 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie