O cooperare rară: Statul Islamic şi talibanii execută un atac comun în Afganistan

Grupul jihadist Statul Islamic şi mişcarea talibană, care este aliată cu grupul Al-Qaeda, sunt acuzaţi că şi-au unit forţele pentru a desfăşura un atac terorist fatal în Afganistan, soldat cu moartea a aproximativ 50 de civili şiiţi şi luarea în captivitate a altor câteva sute de persoane.
Luptători talibani
Luptători talibani (Getty Images)

AFP a precizat că incidentul evidenţiază o “rară cooperare” între cele două grupuri teroriste, ambele fiind implicate în diverse lupte teritoriale de când Statul Islamic este prezent în regiunea Afganistan-Pakistan în ianuarie 2015.

Oficialii locali au declarat că, într-o operaţiune comună desfăşurată în 5 august într-un sat majoritar şiit, luptătorii talibani şi cei ai Statului Islamic au ucis aproximativ 50 de bărbaţi, femei şi copii, după ce au învins o miliţie susţinută de guvern în cadrul unei bătălii de două zile. De asemenea, cele două grupuri au luat ostatici sute de persoane, au mai adăugat oficialii.

Talibanii au negat că a fost vorba de o operaţiune comună, susţinând că un grup condus de unul dintre comandanţii săi a desfăşurat atacul.

Totuşi, RFE/RL a aflat de la săteni că au văzut jihadiştii fluturând steagul alb al talibanilor şi steagul negru al Statului Islamic în timpul atacului, care a avut loc într-un sat izolat din provincia nordică afgană Sar-e Pul.

Dar, potrivit oficialilor afgani, jihadiştii au eliberat în 8 august peste 230 de persoane capturate în timpul atacului din 5 august.

Totuşi, o sursă afgană din serviciile de securitate a declarat pentru AFP că aproximativ 100 de persoane încă sunt ţinute ostatice în localitatea Mirza Olang, situată în districtul Sayad al provinciei Sar-e Pul.

Pentagonul consideră că mulţi luptători ai Statului Islamic în Afganistan par să fie dezertori din Mişcarea Islamică a Uzbekistanului (IMU), care a luptat alături de Al-Qaeda şi talibani împotriva trupelor conduse de SUA. Uzbekistanul se află în nordul Afganistanului, în apropierea provinciei Sar-e Pul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe