O carte expune practica oribilă de recoltare de organe din China

Nominalizatul la Premiul Nobel pentru Pace, David Matas, vorbeşte la lansarea cărţii sale "State Organs" în Australia
Nominalizatul la Premiul Nobel pentru Pace, David Matas, vorbeşte la lansarea cărţii sale "State Organs" în Australia (Sonya Bryskine / The Epoch Times)

De unde anume provin organele folosite în industria de transplant a Chinei este o problemă spinoasă abordată în "Organe pentru stat: Abuzul de transplant din China".

Editată de David Matas, un avocat pentru drepturile omului din Winnipeg, şi de Dr. Torsten Trey, director executiv al organizaţiei Medici împotriva recoltării forţate de organe, "Organe pentru stat" este o colecţie de eseuri despre practica ilegală de recoltare forţată de organe de la prizonierii din China, inclusiv prizonierii de conştiinţă Falun Gong.

De când a fost publicată iniţial în iulie anul trecut, cartea a avut mai multe lansări pentru a sensibiliza publicul cu privire la problemă. Lansarea din Victoria va avea loc pe 4 iunie la filiala centrală a Greater Victoria Public Library.

Explicaţia oficială cu privire la sursa de organe pentru transplant din China, o ţară care nu are un program naţional de donare de organe, este că organele provin de la prizonierii condamnaţi la moarte.

Cu toate acestea, Trey contrazice această poveste, subliniind că nu la mult timp după ce practica Falun Gong (de asemenea numită şi Falun Dafa) a fost scoasă în afara legii de regimul chinez, în iulie 1999, şi după ce zeci de mii de practicanţi au fost închişi, aceştia "s-au transformat într-un rezervor de donatori de organe în viaţă, deşi nu au consimţit să facă acest lucru".

"După ce sângele şi ţesutul se potrivesc cu solicitantul de transplant, practicantul Falun Dafa este ucis, iar organele îi sunt recoltate", scrie Trey în eseul său.

Deşi nu sunt disponibile cifre oficiale, Matas estimează că pentru a furniza 10.000 de transplanturi în fiecare an, 1.000 de prizonieri condamnaţi la moarte sunt ucişi pentru organele lor, 500 de transplanturi provin de la rudele donatorului, 500 provin de la uiguri, tibetani şi creştini Eastern Lightning House, şi 8 000 provin de la practicanţii Falun Gong.

Povestea privind recoltarea forţată de organe de la practicanţii Falun Gong din China a apărut prima dată în martie 2006, când un doctor militar chinez, un muncitor în domeniul sanitar şi un jurnalist au relevat faptul că practicanţii au fost ucişi cu miile pentru organele lor în lagăre de muncă şi spitalele din întreaga ţară.

Mai târziu în acelaşi an, Matas a fost coautor al unui raport de investigaţie care evidenţia recoltarea pe scară largă de organe de la practicanţii Falun Gong deţinuţi. Raportul a concluzionat că între 2000 şi 2005, au existat 41.500 de transplanturi, singura explicaţie a acestui număr mare a transplanturilor fiind practicanţii Falun Gong.

Eseurile din "Organe pentru stat" furnizează date, statistici şi relatări ale martorilor, şi postulează că uciderea prizonierilor pentru organele lor este o încălcare a eticii medicale de bază.

Autorii împărtăşesc de asemenea, perspectiva lor cu privire la modalităţile de combatere a practicii şi de determinare a unei schimbări în scopul stopării recoltării forţate de organe în China.

"Oricine este îngrijorat cu privire la practicile etice ale medicinei va fi înspăimântat şi în acelaşi timp încurajat de această carte – înspăimântat de faptul că deţinuţii din China, inclusiv prizonierii de conştiinţă, continuă să fie ucişi în număr mare pentru organele lor, şi încurajat de faptul că membri marcanţi din domeniul medical iau atitudine pentru a combate acest abuz", a declarat Matas într-un comunicat de presă.

Lansarea de la Victoria a cărţii "Organe pentru stat: abuzul de transplant din China" va avea loc la filiala centrală a Greater Victoria Public Library, 735 Broughton St, marţi, 4 iunie, între orele 17:00-19:00, în Central Meeting Room. Evenimentul va include o difuzare a "China liberă: Curajul de a crede". Intrarea este liberă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe