Noul tandem Obama-Clinton (Bill, nu Hillary)

Echipa perfectă, 'dream team', pe care mulţi o doreau în aceste alegeri s-a format în sfârşit, deşi cel care îl însoţeşte pe Barack Obama în această campanie electorală, nu este Hillary, ci Bill Clinton.
Barack Obama şi Bill Clinton, fostul preşedinte american. (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
10.05.2012

Echipa perfectă, 'dream team', pe care mulţi o doreau în aceste alegeri s-a format în sfârşit, deşi cel care îl însoţeşte pe Barack Obama în această campanie electorală, nu este Hillary, ci Bill Clinton. Cel de-al 42-lea preşedinte american nu pridideşte să-i vină în ajutor celui de-al 43-lea preşedinte al SUA, într-un tandem puţin obişnuit în politica americană, notează joi ziarul ABC.

În timp campaniei, un fost locatar al Casei Albe poate ieşi uneori în public pentru a-şi exprima sprijinul faţă de un candidat al partidului său, (George Bush senior a apărut alături de Mitt Romney, şi se presupune că acelaşi lucru îl va face şi fiul său, dar nu cu aceeaşi dăruire cu care o face cel care a fost preşedinte democrat între cei doi Bush.

Bill Clinton, nu numai că a apărut în primul clip electoral pentru realegerea lui Obama (The Road We've Traveled), dar a şi fost naratorul controversatului video exaltând eroismul lui Obama, care a ordonat operaţiunea în care a fost ucis Osama Bin Laden (One Chance). Clinton a organizat mai multe dineuri de strângere de fonduri pentru campania lui Obama: la unul dintre ele, 500 de persoane au plătit 1.000 de dolari fiecare; în timp ce la un alt dineu de 80 de persoane, tacâmul a fost de 20.000 de dolari (s-au strâns 2,1 milioane de dolari).

Iar aşa-numita Clinton Fountation nu conteneşte cu trimiterea de scrisori, în care cere donaţii pentru cheltuieile de campanie, aşa cum au primit mulţi cetăţeni americani. Răceala, care exista iniţial între Barack Obama şi Bill Clinton - ca urmare a disputelor intervenite în alegerile primare din 2008, pierdute de Hillary şi temperamentului opus al celor doi, carismă şi căldură pentru Bill, distanţare şi răceală pentru Barack - s-a transformat într-o colaborare fructuoasă.

'Doi preşedinţi pentru unul', a spus Clinton la unul din aceste dineuri de strângere de fonduri la care au participat amândoi. Dar să nu lase nimeni înşelat, este vorba de o colaborare şi prietenie din interes. 'Nu cred că atunci când Obama îşi va încheia mandatul vor petrece vacanţa împreună', a spus un fost colaborator al lui Bill Clinton.

Obama se foloseşte de cel care este 'PIN-ul unuia din bancomatele (ATM) cele mai pline de bani ale politicii americane', notează ziarul The New York Times. Care precizează că se foloseşte de uriaşa popularitate pe care o mai are fostul preşedinte şi de amintirea că perioada şederii sale la Casa Albă a fost una dintre cele mai prospere ale ţării.

Bill o ajută în acest fel şi pe soţia sa, Hillary. O mică parte din banii strânşi de Obama vor ajuta la achitarea datoriilor pe care le-am făcut fosta candidată la alegerile primare democrate (în jur de 200.000 de dolari) şi determină electoratul să o aibă pe Hillary în vedere la alegerile prezidenţiale din 2016. Dacă Mitt Romney câştigă acum, realegerea lui Obama ar interveni de abia după patru ani. Însă dacă Obama este reales la sfârşitul anului, perspectivele lui 2016 sunt deschise.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor