Noua Zeelandă anunţă că impune restricţii severe în întreaga ţară pentru un singur caz de COVID

Jacinda Ardern
Jacinda Ardern (Marty Melville/AFP/Getty Images)

Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a anunţat un blocaj maxim la nivel naţional, după ce ţara a confirmat un caz de infecţie cu virus Wuhan - primul caz de Covid-19 transmis la nivel local în comunitate din februarie.

Ardern a declarat într-o conferinţă de presă, marţi, că autorităţile consideră că vinovată este tulpina Delta, deşi secvenţierea genomului era încă în curs.

Un bărbat în vârstă de 58 de ani, nevaccinat, depistat în Auckland, cel mai mare oraş al Noii Zeelande, a fost confirmat pozitiv pentru virus. Bărbatul călătorise în alte părţi ale ţării, a declarat marţi directorul general al Sănătăţii, Ashley Bloomfield.

Noua Zeelandă se va afla sub cel mai strict nivel de blocaj pentru următoarele trei zile începând de marţi, ora 12.00 noaptea, a declarat premierul Ardern.

La nivelul patru al restricţiilor toată lumea trebuie să rămână acasă, iar companiile neesenţiale sunt închise.

Noua Zeelandă a experimentat cel mai înalt nivel de blocaj în urmă cu un an, a menţionat Ardern.

Asupra oraşului Auckland şi a Peninsulei Coromandel - o zonă din nordul ţării în care a călătorit pacientul infectat - au fost impuse restricţii de nivel patru timp de o săptămână.

Noua Zeelandă a fost lăudată pentru modul în care a administrat criza produsă de pandemie - închizând frontierele pentru aproape toţi cetăţenii străini din timp şi impunând carantine stricte călătorilor care intră.

Această abordare a evitat focarele devastatoare observate în alte ţări şi, înainte de anunţul de marţi, viaţa în ţară revenise în mare măsură la normal. Noua Zeelandă a raportat mai puţin de 3.000 de cazuri Covid-19 şi doar 26 de decese la o populaţie de aproximativ 5 milioane de persoane.

Dar Noua Zeelandă a întârziat programul de vaccinare. Conform datelor colectate de CNN, Noua Zeelandă a imunizat pe deplin mai puţin de 20% din populaţie.

La începutul acestei luni, Noua Zeelandă a anunţat planuri de a începe redeschiderea graniţelor pentru călătorii vaccinaţi din ţări cu risc scăzut de la începutul anului 2022, semnalând o încercare de relaxare a controalelor stricte la frontieră.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe