Note inedite ale lui Isaac Newton dezvăluie dorinţa de a descoperi misterele din spatele profeţiilor biblice

Manuscrisele lui Isaac Newton, scoase la licitaţie de Sotheby's, dezvăluie obsesia sa pentru profeţiile biblice. Credea că piramidele din Egipt aveau cheia Apocalipsei
Isaac Newton
Isaac Newton (Getty Images)

Isaac Newton, recunoscut drept unul dintre cei mai influenţi oameni de ştiinţă ai tuturor timpurilor, a pus bazele fizicii moderne, a formulat legile mişcării şi, de asemenea, legea gravitaţiei, dar, în acelaşi timp, a simţit o atracţie profundă pentru misterele din spatele profeţiilor biblice. Interesul lui pentru alchimie şi ramurile necunoscute ale teologiei au ieşit la iveală după 200 de ani de la moartea sa şi sunt acum reflectate în câteva note inedite ale matematicianului, licitate de Sotheby's pentru 420.000 de euro.

"Autograph manuscript notes on the Great Pyramid of Egipt, c. 1680s"
"Autograph manuscript notes on the Great Pyramid of Egipt, c. 1680s" (sothebys.com)

Manuscrisele dezvăluie obsesia sa pentru profeţiile biblice, piramidele egiptene şi Apocalipsa. „Acestea sunt documente cu adevărat fascinante, deoarece prin ele îl puteţi vedea pe Newton încercând să descopere secretele piramidelor”, a spus Gabriel Heaton, specialist în manuscrise de la Sotheby's, în „The Observer”.

Newton a studiat piramidele în anii 1680, într-o perioadă de exil academic autoimpus, la Woolsthorpe Manor din Lincolnshire, departe de baza sa de la Universitatea Cambridge, după criticile aduse studiilor lui de rivalul său Robert Hooke, membru al instituţiei ştiinţifice Royal Society.

Templul lui Solomon şi Apocalipsa

Aceste note dezvăluie cum matematicianul căuta o structură subiacentă în Marea Piramidă şi unitatea de măsură utilizată de constructorii ei: cubitul regal. Newton credea că este posibil ca vechii egipteni să fi putut măsura Pământul şi, descoperind acel cubit, el ar fi putut măsura circumferinţa Pământului.

Cubit Egipt, Liverpool World Museum
Cubit Egipt, Liverpool World Museum (wikipedia.org)

De asemenea, el spera că acest lucru îl va conduce la alte măsurători antice, permiţându-i să descopere arhitectura şi dimensiunile Templului lui Solomon, scena Apocalipsei, şi să interpreteze semnificaţiile ascunse ale Bibliei.

Convingerile religioase ale lui Newton erau complexe şi l-ar fi costat cariera dacă ar fi fost publicate, potrivit Sotheby's.

Newton era profund interesat de cărţile profetice, în special de Apocalipsă. Credea că dimensiunile obiectelor descrise în Biblie au un sens ascuns. Şi cel mai important dintre toate a fost Templul lui Solomon, descris în detaliu de Ezechiel, şi scena Apocalipsei. Prin urmare, era necesară o cunoaştere exactă a arhitecturii şi dimensiunilor Templului pentru a interpreta corect semnificaţiile profunde ale Bibliei.

Manuscrisele licitate sunt fragmente parţial arse. Legenda spune că Diamond, câinele său, a sărit pe o masă, a răsturnat o lumânare pe hârtiile sale şi multe dintre acestea au fost arse.

(Getty Images)