Norvegia a condamnat doi bărbaţi pentru un complot terorist împotriva unui ziar danez

Shawan Sadek Saeed Bujak, unul dintre cei susppectaţi de comiterea unui atac asupra ziarului care a publicat caricaturi controversate ale Profetului Mohammed în 2005
Shawan Sadek Saeed Bujak, unul dintre cei susppectaţi de comiterea unui atac asupra ziarului care a publicat caricaturi controversate ale Profetului Mohammed în 2005 (Berit Roald / AFP Getty Images)

Doi bărbaţi au fost condamnaţi luni de un tribunal norvegian pentru că intenţionau să atace un ziar danez, care a publicat caricaturi ale Profetului Mohamed, conform rapoartelor media.

Mikael Davud, un norvegian de origine uigură cu legături Al-Qaeda, a fost condamnat la şapte ani de închisoare, a relatat ziarul Aftenposten. Judecătorul a spus că el a planificat atacul asupra ziarului Jyllands-Posten împreună cu operatori ai Al-Qaeda.

Verdictul a indicat că Davud "plănuia să achiziţioneze cel puţin 10 litri de peroxid de hidrogen de 30 la sută, astfel încât să poată face explozivi cu o bază de cel puţin 5,3 kg de TNT", în conformitate cu ziarul Dagbladet.

Shawan Sadek Bujak Saeed, un kurdo-irakian, a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare pentru rolul său în complot, au raportat ambele ziare.

Bujak a fost condamnat pentru "plănuirea sau pregătirea unui act terorist prin intrarea în contact cu cineva pe cale să comită un astfel de act", acuzaţie care se încadrează în noua legislaţie anti-terorism din Norvegia , care a fost elaborată recent, potrivit Dagbladet.

Un alt bărbat judecat, David Jakobsen, a fost achitat de toate acuzaţiile de terorism. Cu toate acestea, el a fost condamnat pentru că i-a ajutat pe ceilalţi doi bărbaţi să obţină explozivi, spunând că a cumpărat peroxidul de hidrogen de la o farmacie. Ulterior, el a alertat Serviciul de Poliţie din Norvegia în 2009, potrivit BBC.