Noi consultări ale preşedintelui Giorgio Napolitano în vederea formării unui guvern (presa italiană)

Publicaţiile italiene acordă vineri spaţii ample noilor consultări ale preşedintelui Italiei, Giorgio Napolitano, care se vor desfăşura vineri, în vederea deblocării situaţiei incerte create după ce liderul stângii, Pier Luigi Bersani, i-a comunicat joi seară şefului statului că nu poate forma un nou guvern italian.
Preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano. (VINCENZO PINTO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
29.03.2013

Publicaţiile italiene acordă vineri spaţii ample noilor consultări ale preşedintelui Italiei, Giorgio Napolitano, care se vor desfăşura vineri, în vederea deblocării situaţiei incerte create după ce liderul stângii, Pier Luigi Bersani, i-a comunicat joi seară şefului statului că nu poate forma un nou guvern italian.

'Napolitano va aprofunda personal situaţia', scrie La Repubblica de la Roma, care subliniază că, într-un comunicat difuzat joi seară de Partidul Democrat (PD, de centru-stânga), se precizează că Bersani a cerut medierea preşedintelui fără însă a renunţa în mod definitiv la posibilitatea de a deveni noul prim-ministru al Italiei. În acest comunicat difuzat de PD se menţionează şi că Bersani mai speră încă să poată conduce viitorul guvern, dar l-a informat pe Napolitano că nu poate conta pe o majoritate la Senat, ci numai pe o majoritate - şi deci pe un vot sigur de încredere - la Camera Deputaţilor. Bersani a mai cerut intervenţia preşedintelui Giorgio Napolitano pentru a debloca această situaţie de incertitudine.

Liderul coaliţiei de centru-stânga din Italia, Pier Luigi Bersani, s-a prezentat joi seară la Palatul Quirinale de la Roma (sediul preşedinţiei Republicii) pentru a-l informa pe şeful statului italian asupra rezultatelor consultărilor avute în ultimele şase zile cu principalii lideri politici în vederea formării unui nou guvern italian. Convorbirea dintre Bersani şi preşedintele Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, a durat circa o oră şi jumătate.

Secretarul Partidului Democrat (PD, de centru-stânga), care primise din partea lui Napolitano, vinerea trecută, misiunea de a încerca să formeze un nou guvern în contextul în care nicio formaţiune politică nu a obţinut o victorie clară la ultimele alegeri generale din 24-25 februarie, l-a informat pe preşedintele Italiei asupra dificultăţilor întâmpinate în formarea unui nou executiv, relevă principalul cotidian roman. 'L-am informat pe preşedintele Napolitano asupra rezultatelor negative ale consultărilor desfăşurate, i-am prezentat toate detaliile, am descris dificultăţile întâmpinate şi am declarat că a trebuit să refuz unele condiţii pe care le-am considerat inacceptabile', a declarat Bersani joi seară, la terminarea întrevederii cu şeful statului italian.

Giorgio Napolitano 'va lua acum toate iniţiativele necesare în vederea rezolvării acestei situaţii şi va verifica personal posibilele evoluţii din cadrul politic şi instituţional', a comunicat joi seară secretarul Administraţiei prezidenţiale, Donato Marra, observă La Repubblica.

În urma alegerilor legislative de la sfârşitul lunii februarie, în Italia s-au format trei 'minorităţi' care au obţinut circa 25% din preferinţele de vot ale electoratului italian: coaliţia de centru-stânga, condusă de Pier Luigi Bersani, cea de centru-dreapta, al cărei lider este fostul premier italian Silvio Berlusconi, şi Mişcarea 5 Stele (M5S), condusă de bloggerul Beppe Grillo, cele trei refuzând orice formă de alianţă între ele în vederea formării unui nou guvern, aminteşte publicaţia menţionată.

'Napolitano demarează noi consultări', scrie Corriere della Sera din Milano, care semnalează că şeful statului italian, Giorgio Napolitano, va începe o nouă rundă de consultări, vineri, la ora locală 11: 00, când se va întâlni cu delegaţia coaliţiei de centru-dreapta, formată din Poporul Libertăţii (PdL) şi Liga Nordului, delegaţie care va fi condusă de liderul coaliţiei, fostul premier Silvio Berlusconi. Apoi, la ora locală 16: 00, preşedintele Republicii Italiene va avea o întrevedere cu partidul populist Mişcarea 5 Stele (M5S), fondat de bloggerul Beppe Grillo, la ora 17: 00 va primi delegaţia formaţiunii politice de centru 'Alegere civică', fondată de actualul premier demisionar Mario Monti, iar consultările se vor termina la ora 18: 00 cu delegaţia Partidului Democrat (PD, de centru-stânga), condusă de Pier Luigi Bersani.

Secretarul PdL, Angelino Alfano, l-a criticat pe liderul stângii, Pier Luigi Bersani, despre care a spus că 'a intrat într-un labirint în care vrea să atragă şi Italia' şi că a pierdut mult timp preţios, cu consultări care nu au dat niciun rezultat, fără a-şi da seama că 'nu dispune de voturile necesare pentru a obţine încrederea la Senat'.

Despre situaţia politică din Italia a vorbit şi cardinalul Angelo Bagnasco, preşedintele Conferinţei episcopale italiene (CEI) şi arhiepiscop de Genova, care a declarat: 'Ţara este epuizată şi are nevoie de răspunsuri urgente', indică principalul cotidian milanez.

Iar declaraţia făcută joi de preşedintele francez Francois Hollande, care a spus că 'austeritatea duce la naşterea populismului, aşa cum s-a întâmplat în Italia', nu ajută politica italiană să iasă din impasul în care a intrat după rezultatul incert al alegerilor generale de la sfârşitul lunii februarie, conchide publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor