Nicuşor Dan anunţă intenţia Primăriei Capitalei de a cumpăra ELCEN. Mesaj către Firea: Suferiţi de sindromul primarului închipuit

Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Facebook)

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, joi, în prima sa conferinţă de presă din acest an, că instituţia pe care o conduce intenţionează să cumpere ELCEN, pentru a aduce la un loc producţia şi distribuţia de energie termică şi a moderniza în mod global sistemul de termoficare din Bucureşti. Totuşi, pentru materializarea acestui plan este nevoie de acordul Guvernului şi al Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

„În prima conferinţă de presă din 2021, am anunţat intenţia Primăriei Capitalei de a cumpăra ELCEN, pentru a aduce la un loc producţia şi distribuţia de energie termică şi a moderniza în mod global sistemul de termoficare din Bucureşti. E nevoie de acordul Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi al Guvernului pentru acest pas şi am încredere că acest acord va fi obţinut în curând. În paralel, cu ajutorul Ministerului Finanţelor, am rezolvat prin compensare cea mai mare parte din problema datoriilor ELCEN.

Compania se află pe drumul spre ieşirea din insolvenţă şi va putea deci să acceseze fonduri europene pentru modernizarea producţiei de energie termică. În acelaşi timp, luna viitoare vom lansa licitaţiile pentru proiectul pe fonduri europene de modernizare a reţelelor de distribuţie a energiei termice, astfel încât să nu mai fie avarii. Vom avea la dispoziţie 500 de milioane de euro pentru a pune la punct într-o măsură importantă sistemul de termoficare (distribuţia plus producţia), iar în 2 ani de zile bucureştenii vor simţi o îmbunătăţire semnificativă în furnizarea căldurii şi apei calde”, a precizat edilul Capitalei pe pagina sa de Facebook.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Nicuşor Dan a anunţat o „nouă viziune asupra construcţiei bugetului Primăriei”, adăugând că va discuta o primă proiecţie bugetară cu direcţiile din Primărie şi cu instituţiile subordonate, apoi cu organizaţiile non-guvernamentale şi cu primarii de sector (în special pentru partea de investiţii), urmând ca la începutul lunii februarie să aibă loc o dezbatere publică pentru proiectul bugetului PMB pe 2021.

„Obiectivul meu e să creăm un buget transparent, cinstit, realist. Banii Primăriei trebuie să fie la vedere, ca să poată fi cheltuiţi cu folos, iar transparenţa e primul pas spre eficienţă. Strâns legată de chestiunea bugetului este rezolvarea problemei datoriilor moştenite, care sunt la nivelul enorm de 2,5 miliarde de lei. Avem două demersuri în curs – unul pentru a elimina popririle pe conturi (care ne împiedică să facem orice investiţie) şi celălalt pentru a creşte plafonul de îndatorare pe termen lung (tot pentru a reuşi să facem investiţii, marile investiţii). Cu ajutorul Guvernului, vom rezolva şi această problemă”, a continuat edilul.

În ceea ce priveşte campania de vaccinare anti-Covid, Nicuşor Dan a afirmat că Bucureştiul va avea 30 de puncte de vaccinare, cea mai importantă locaţie urmând să fie la Circul Metropolitan, unde se vor organiza mai multe puncte de vaccinare.

„Vom acorda tot sprijinul Guvernului pentru ca toţi bucureştenii care vor să se vaccineze să o poată face cât mai repede. Susţin efortul de vaccinare şi mă voi vaccina şi eu, atunci când îmi va veni rândul. Tot în domeniul sănătăţii, am stabilit că pe 15 iunie vor fi organizate concursuri pentru conducerile tuturor spitalelor din subordinea Primăriei, urmând ca mandatele actualelor conduceri (care expiră în curând) să fie temporar prelungite”, a mai transmis primarul general.

De asemenea, Nicuşor Dan a reafirmat atât voinţa sa cât şi a majorităţii celor din Consiliul General al Municipiului Bucureşti de a desfiinţa cea mai mare parte a companiilor municipale, „care sunt găuri negre ale risipei şi corupţiei şi care au fost întotdeauna foarte departe de a-şi îndeplini obiectivul declarat de a reduce costurile municipalităţii cu furnizarea diverselor servicii”.

„În privinţa transportului public, vom semna în perioada următoare contractul cu Astra Arad, cu finanţare din fonduri europene, prin care vor fi livrate 100 de noi tramvaie. Modernizarea parcului de vehicule al STB e o prioritate pe care o avem în vedere nu doar prin achiziţia de tramvaie, ci şi prin reluarea licitaţiei pentru autobuzele electrice (ratată în precedentul mandat)”, a declarat Dan.

Nu în ultimul rând, edilul i-a transmis predecesoarei sale, Gabriela Firea, următorul mesaj:

„Acum e senator şi cred că românii sunt curioşi mai degrabă să afle ce-a făcut deja şi ce vrea să facă ea pentru ei, din această funcţie, dacă tot o plătesc. Cum a condus ea Capitala împotriva bucureştenilor am văzut cu toţii, iar în continuare vedem că doamna Firea suferă de sindromul primarului închipuit şi nu se poate desprinde de primăria pe care a gestionat-o atât de prost timp de patru ani.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne