Niculae Mircovici: Liderii grupurilor parlamentare vor discuta algoritmul numirii membrilor CNA

Epoch Times România
19.03.2012

Algoritmul numirii membrilor CNA va fi discutat de liderii grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor luni, la ora 18,00, a afirmat Niculae Mircovici, secretar al Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor.

Totodată, acesta a anunţat că acest subiect va fi abordat şi marţi, de la ora 13,30, de liderii de grupuri parlamentare din Senat şi Camera Deputaţilor, iar Birourile Permanente ale celor două camere se vor reuni, în aceeaşi zi, la ora 14,30, pentru a soluţiona restanţele existente.

Preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Răsvan Popescu, a trimis, pe 15 martie, o scrisoare preşedintelui Senatului, Vasile Blaga, în care îi va prezenta soluţia sa de amendare a proiectului Legii CNA, aflat la Senat, în sensul "depolitizării" consiliului.

"Legea actuală permite numirea oricărei persoane în CNA. Eu propun ca membrii CNA să fie oameni din sfera media sau din sfera universitară, din zona media-comunicare sau din societatea civilă", a afirmat, pentru AGERPRES, Răsvan Popescu.

De asemenea, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a luat act, luni, de scrisoarea de demisie a lui Dan Grigore şi de solicitarea lui Răsvan Popescu privind declanşarea procedurii de numire a unui alt membru în CNA.

Dan Grigore şi-a prezentat pe 8 martie demisia preşedintelui Consiliului Naţional al Audiovizualului, Răsvan Popescu, susţinând că ceea ce se întâmplă acum pe unele posturi TV este "terorism mediatic" şi prevede o campanie electorală "de o ferocitate fără precedent".

"Demisionez din Consiliul Audiovizualului pentru că nu pot funcţiona într-o instituţie care e obligată să lucreze într-un climat de presiune permanentă, de lipsă de respect faţă de reguli, de făţărnicie şi de măsluire sistematică a celor mai elementare principii, de monumentală rea-credinţă şi de poluare gravă a spaţiului public", susţine Dan Grigore în scrisoarea adresată preşedintelui CNA.

Pe de altă parte, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a transmis Comisiei de cultură scrisoarea adresată, pe 10 martie, Parlamentului, de patru membri ai CNA - Ioan Onisei (vicepreşedinte), Narcisa Iorga, Gelu Trandafir şi Valentin Jucan, în care acuză "presiuni politice exercitate asupra autorităţii autonome aflate sub control parlamentar - CNA" şi solicită audierea în Comisiile pentru cultură, arte şi mass-media.

Scrisoarea, adresată preşedintelui Senatului, Vasile Blaga, şi celui al Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, survine demisiei lui Dan Grigore.

"Demisia dlui Dan Grigore din Consiliul Naţional al Audiovizualului este o pierdere pentru această instituţie, dar mai ales pentru publicul al cărui interes ea îl serveşte. Orice autoritate cu activitate în domeniul culturii ori al mass-media ar fi onorată să aibă în echipa sa de decizie o personalitate culturală de valoare precum dl Dan Grigore. În cadrul unei dezbateri televizate (n.r. Sinteza zilei, Antena 3) referitoare şi la modul în care îşi exercită mandatul patru dintre membrii CNA, un parlamentar a afirmat despre dl Dan Grigore că este lipsit de onoare", afirmă semnatarii scrisorii, referindu-se la declaraţiile lui Crin Antonescu din emisiunea "Sinteza zilei" difuzată pe 1 martie la Antena 3.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor