Expertă în sănătate: Apariţia în R. Moldova a "tulpinii indiene" a noului coronavirus este iminentă

Pe timp de pandemie cu virusul Wuhan
Pe timp de pandemie cu virusul Wuhan (facebook.com/Ala Nemerenco)

Experta în probleme de sănătate Ala Tocarciuc susţine că apariţia în Republica Moldova a tulpinii Delta a noului coronavirus (cunoscută iniţial şi ca „tulpina indiană”) este iminentă, inclusiv în condiţiile în care aceasta a apărut deja în Ucraina şi România.

Într-un interviu pentru Radio Chişinău, Ala Tocarciuc menţionează că mutaţiile sunt noi pentru populaţia Republicii Moldova, ele trebuind văzute ca „un motiv de îngrijorare”, iar „primele ţinte” ale variantei Delta vor fi „cei care nu au fost bolnavi şi nici nu au fost vaccinaţi”. Mai ales că în Republica Moldova mai multe restricţii au fost ridicate, iar fluxul de traversare a frontierei s-a amplificat.

Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, în ultimele 24 de ore au fost confirmate 60 cazuri noi de Covid-19, bilanţul acestora ajungând la 255.601. Totodată, au fost înregistrate alte patru decese provocate de virusul Wuhan care provoacă boala Covid-19. Numărul total al cazurilor de deces a ajuns în prezent la 6145.

În cadrul instituţiilor medico-sanitare spitaliceşti din R. Moldova sunt internaţi 231 pacienţi confirmaţi cu noul coronavirus, dintre care 48 în stare extrem de gravă (12 pacienţi fiind conectaţi la aparate de respiraţie asistată).

Rata de vaccinare în R. Moldova a ajuns la 10,7%.