Netanyahu, vizită surpriză în Iordania, la curtea regală, pentru discuţii cu Regele Abdullah

Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Captură Foto)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a făcut, marţi, o călătorie surpriză în Iordania pentru discuţii cu Regele Abdullah, curtea regală declarând că acesta a subliniat necesitatea ca Israelul să respecte status-quo-ul moscheii Al-Aqsa din Ierusalim, transmite Reuters.

Ministrul israelian de extremă-dreapta pentru Securitate Naţională, Itamar Ben-Gvir, a vizitat luna aceasta, în condiţii de securitate sporită, complexul moscheii Al-Aqsa, pe care evreii îl venerează ca Muntele Templului. Vizita i-a înfuriat pe palestinieni şi a stârnit un val de proteste în rândul statelor arabe.

Complexul este al treilea cel mai sfânt loc al Islamului, după Mecca şi Medina, şi cel mai sacru loc al iudaismului.

Abdullah i-a spus lui Netanyahu, care a preluat funcţia luna trecută şi a cărui vizită în Iordania marchează prima sa călătorie în străinătate de când a revenit la putere, că Israelul ar trebui să respecte "status quo-ul istoric şi legal în moscheea Sfânta Aqsa şi să nu îl încalce", a declarat curtea regală.

Monarhul, care a avut ani de zile relaţii tensionate cu Netanyahu în timpul mandatului său anterior de premier, a fost citat spunându-i liderului israelian că încetarea violenţei este crucială pentru a permite reluarea discuţiilor de pace între palestinieni şi Israel, îndelung blocate.

Biroul lui Netanyahu a declarat că cei doi lideri au discutat despre chestiuni regionale, în special despre cooperarea strategică, de securitate şi economică între Israel şi Iordania.

Ierusalimul este o chestiune deosebit de sensibilă pentru familia regală haşemită a Iordaniei, deoarece este custodele locurilor sfinte musulmane şi creştine din partea de est a oraşului.

Revenirea lui Netanyahu la putere a adâncit îngrijorările Iordaniei că politicile de extremă-dreapta, care includ accelerarea construirii de colonii evreieşti în teritoriile palestiniene din Cisiordania, vor declanşa un nou ciclu de violenţă.

Regatul se teme de mişcările provocatoare ale grupurilor evreieşti de extremă-dreapta care efectuează rugăciuni în incinta Al-Aqsa, pe care musulmanii o consideră parte a moscheii. Există temeri că zona de rugăciune ar putea declanşa tensiuni de natură religioasă.

Naţionaliştii religioşi evrei au vizitat din ce în ce mai mult situl şi au cerut dreptul evreilor de a se ruga în incinta moscheii, în acţiuni despre care Iordania spune că subminează un acord în care evreilor şi ne-musulmanilor li se permite să viziteze, dar nu să se roage. Acest aranjament a predominat ani de zile.

Iordania este un aliat ferm al Washingtonului şi găzduieşte multe persoane de origine palestiniană. Aceasta speră că administraţia preşedintelui american Joe Biden va face presiuni asupra Israelului pentru a păstra status quo-ul în moscheea Al-Aqsa, a cărei întreţinere este plătită de Iordania.

Oficiali au declarat pentru Reuters că regele Abdullah este aşteptat să viziteze Washingtonul la sfârşitul lunii ianuarie. El va purta discuţii cu oficiali americani de rang înalt şi, posibil, se va întâlni cu Biden şi va aborda problema Ierusalimului şi modalităţile de a impulsiona procesul de pace din Orientul Mijlociu, aflat în impas.

Secretarul de stat american Antony Blinken a vorbit cu omologul său iordanian, Ayman Safadi, la scurt timp după vizita lui Ben-Gvir. Blinken a subliniat importanţa păstrării status-quo-ului istoric în sit, potrivit unei declaraţii a Departamentului de Stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe