Netanyahu, către un grup de membri ai Congresului american: Israelul nu are "altă opţiune" decât ofensiva de la Rafah

Benjamin Netanyahu (Sean Gallup/Getty Images *)
D.B.
30.03.2024

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat unui grup de membri ai Congresului american că "victoria" în Gaza şi "prinderea" conducerii de vârf a Hamas din enclavă sunt la doar "câteva săptămâni distanţă", informează CNN.

"Am ucis mulţi lideri de rang înalt [ai Hamas], inclusiv numărul patru în Hamas, numărul trei în Hamas. Îi vom prinde pe numărul doi şi pe numărul unu. Aceasta este victoria. Victoria este la îndemână. Mai sunt câteva săptămâni până la ea", a declarat Netanyahu în faţa unui grup bipartizan din Congresul SUA.

Primind la Ierusalim delegaţia din Congres, despre care biroul premierului a precizat că a fost organizată de grupul de lobby pro-Israel American Israel Public Affairs Committee (AIPAC), Netanyahu a declarat că este "foarte important să menţinem sprijinul bipartizan, mai ales în aceste vremuri de încercare".

Netanyahu a afirmat că Israelul "nu a avut altă opţiune" decât să se deplaseze în Rafah, deoarece "este în joc însăşi existenţa ţării".

Premierul a declarat că, de la atacul Hamas din 7 octombrie, Israelul s-a bucurat de o "aliniere remarcabilă" cu administraţia Biden, dar au avut opinii fundamental diferite cu privire la o mutare israeliană în Rafah.

Israelul s-a confruntat cu critici la nivel internaţional înainte de ofensiva planificată asupra oraşului din sudul Gaza, în care se adăpostesc în prezent peste un milion de persoane.

Netanyahu a declarat anterior delegaţiei că palestinienii strămutaţi din Gaza ar putea "pur şi simplu să iasă" din Rafah şi "să se mute cu corturile lor".

"Există toată Fâşia Gaza la nord de Rafah. Oamenii se mută în jos, se pot muta în sus", a spus premierul israelian.

Dezacordurile cu privire la iminenta invazie a Rafah şi la agravarea dezastrului umanitar din Gaza au dus relaţiile dintre Netanyahu şi preşedintele american Joe Biden la un nivel scăzut.

La începutul acestei săptămâni, Netanyahu a anulat o delegaţie guvernamentală planificată la Washington în semn de protest faţă de abţinerea SUA de la un vot în Consiliul de Securitate al ONU, care a permis adoptarea unei rezoluţii care cerea încetarea imediată a focului în Gaza.

Rezoluţia, propusă de cei 10 membri nepermanenţi ai Consiliului de Securitate, cerea o încetare imediată a focului pentru luna Ramadanului, eliberarea imediată şi necondiţionată a ostaticilor şi "necesitatea urgentă de a extinde fluxul" de ajutor în Gaza.

În cadrul întâlnirilor de luni şi marţi, înalţii oficiali americani şi ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, nu au ajuns la niciun acord cu privire la modul în care Israelul ar urma să avanseze cu o operaţiune în Rafah, dar ambele părţi au convenit să continue discuţiile la un nivel de lucru în zilele şi săptămânile următoare, au declarat oficiali americani şi israelieni.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, consilierul pentru securitate naţională, Jake Sullivan, şi secretarul de stat Antony Blinken i-au spus lui Gallant că Israelul trebuie să găsească o opţiune "alternativă" la un asalt major asupra Rafah, care ar pune în pericol civilii şi ar exacerba suferinţa din zonă.

Casa Albă a declarat miercuri că Netanyahu a fost de acord să reprogrameze vizita planificată a delegaţiei israeliene la Washington pentru a discuta despre posibila operaţiune de la Rafah.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor