„Ne-au spus că vom fi gazati. Să ne scriem pe mână numărul de telefon” - Conducerea Poştei Române acuzată de intimidarea poştaşilor

Dumitru Costin
Dumitru Costin

Liderul Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a declarat, sâmbătă, în timpul unui protest de amploare al angajaţilor Poştei Române în faţa Guvernului, că directorul companiei, invocând “informaţii anonime”, a încercat să îi sperie pe participanţii la acţiune că vor fi atacaţi de jandarmi cu gaze lacrimogene şi că trebuie să se ducă pregătiţi cu măşti şi lapte la ei. Mai mult, Costin a afirmat că primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a ieşit „din temeiurile legale” pentru a „boicota” acţiunea de protest.

Totodată, Costin a transmis că vor fi făcute plângeri penale atât pe numele liderilor interimari ai Poştei Române pentru “imixtiune” în activitatea sindicatului, cât şi pe numele lui Nicuşor Dan, fie pentru “abuz în serviciu” fie pentru “neglijenţă în serviciu”.

În ceea ce priveşte motivele din spatele organizării acestei acţiuni de protest, Dumitru Costin a afirmat că lucrătorii din Poşta Română se simt “abandonaţi”, şi că instituţia este caracterizată prin “instabilitate”.

De asemenea, liderul sindical a criticat lipsa de voinţă politică şi de investiţii, precizând că acestea duc la o calitate foarte scăzută a serviciilor, pentru care, a adăugat el, angajaţii sunt „scoşi principalii vinovaţi şi nu cei care conduc compania”.

În plus, Costin a mai declarat că, în condiţiile în care aproape 80% dintre angajaţii companiei primesc un salariu net de aproximativ 1.700 de lei, sau mai puţin, aceştia vor un „salariu corect”.

Reporter: Aţi vorbit despre ameninţări şi şantaj. În ce au constat ele? Cine le-a proferat la adresa cui?

Costin: În primul rând că au încercat pe culoare politice să blocheze organizarea acestei manifestaţii. Primarul Capitalei şi cei din Comisia de la Primăria Capitalei care se ocupă de evaluarea şi avizarea acţiunilor de protest, au făcut tot ce le-a stat în putinţă să nu ne dea posibilitatea să organizăm acest lucru. Mai mult, primarul a ieşit completamente din temeiurile legale, în ciuda faptului că distinşii mei colegi l-au notificat prima oară în 8 aprilie, a doua oară au revenit cu precizări privitor la acţiunea lor de protest undeva imediat după Paşti, spre sfârşitul lunii aprilie.

Avea termen legal de 48 de ore să le comunice colegilor mei dacă pot sau nu pot, din diverse raţiuni, să facă această acţiune de protest. S-a trezit acum trei zile să ne comunice în scris, într-un mod absolut caraghios, fără niciun fel de justificare, ca această acţiune nu poate să aibă loc. El, în fapt, a ieşit din drepturile pe care le avea prin lege de a ne da OK-ul pentru manifestaţie. Nici nu plecase hârtia din Primăria Capitalei, şi ea deja se afla la conducerea Poştei Române.

Conducerea Poştei Române a dat drumul pe flux unor “informaţii anonime” care, ulterior, la 48 de ore, au fost preluate oficial de directorul general, prin care a avertizat participanţii la miting că vor veni jandarmii călare, vor da cu gaze lacrimogene, că vor trebui să vină cu măşti la ei, că vor trebui să aibă lapte la ei, că vor trebui să îşi scrie pe antebraţ, în situaţia în care li se întâmplă ceva şi sunt luaţi pe sus, sau sunt loviţi, inconştienţi sau poate mor, să aibă numere de telefon şi persoane de contact. O să vă arăt mizeria pe care au făcut-o şi pe care directorul general a reluat-o.

Şi în dimineaţa acestei zile, au încercat să îi blocheze pe cei din Bucureşti să nu participe la acţiunea de protest. E jalnic, iar aceşti conducători interimari ai Poştei Române merită o plângere penală pentru imixtiune în activitatea sindicatului.

Reporter: (spuneaţi că) merită o plângere penală. Asta înseamnă că o veţi şi face? Şi dacă, da, nominal, împotriva cui?

Costin: Dacă am spus că merită, înseamnă că o vom şi face. Şi, de asemenea, ne gândim în ceea ce îl priveşte pe domnul primar Nicuşor Dan. Încă evaluăm din punct de vedere juridic dacă plângerea pe care o vom face împotriva domniei sale vizează neglijenţa în serviciu sau abuzul în serviciu, pentru că, prin modul în care s-a comportat, încălcând legea care face referire la organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, prin modul în care s-a comportat a încercat să ne blocheze şi să ne boicoteze.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne