Năsui: Cât ne costă cu adevărat sănătatea de stat. Preţuri de lux pentru părinţii care îşi însoţesc copiii bolnavi

Claudiu Nasui
Claudiu Nasui (Mihut Savu - Epoch Times Romania)

Deputatul USR Claudiu Năsui a criticat foarte dur tarifele aplicate în spitalul de pediatrie Braşov tuturor părinţilor care doresc să îşi însoţească copiii bolnavi în spital. Potrivit lui Năsui, costurile aplicate sunt extrem de ridicate, suma ce trebuie plătită fiind de 80 lei/noapte.

Politicianul face o analiză a costului şi o prezintă detaliat: 7 lei / zi – mâncarea, 35 de lei / zi – utilităţi, 30 de lei / zi – dezinfectanţi, spălătorie - 8 lei / zi.

„Cum s-a ajuns la acest cost? Prima componentă pare o glumă: li se promit părinţilor trei mese pentru suma de 7 lei pe zi. Ce anume se poate servi unui adult pentru 2,33 lei per masă? O simplă supă la cutie de la supermarket este în medie 2,34 lei. Evident că se mizează pe faptul că oamenii vor cumpăra altceva, cel mai probabil tot din incinta spitalului, că doar nu o să îşi lase copilul bolnav singur, doar pentru a merge să mănânce.

Apoi, avem secţiunea de utilităţi. Dacă mesele sunt puternic sub-evaluate, aici, deodată, avem o sumă de 35 de lei, pentru o persoană care stă în acelaşi salon cu pacientul pe care îl însoţeşte. Dacă e să ne uităm la consumul pe lună de energie al unei gospodării în România, vedem că 35 de lei este suma lunară plătită de o persoană (conform estimărilor World Energetic Council). Cu toate acestea, spitalul judeţean Braşov apreciază că această sumă este una corectă pe zi pentru un părinte care vrea să fie alături de copilul său bolnav.

Următorii 30 de lei pe zi bugetaţi sunt pentru dezinfectanţi, în contextul în care o sticlă de dezinfectant concentrat pentru spital din care se fac 200 de litri de soluţie de curăţat se poate achiziţiona pe piaţă cu 50 de lei. Nu mai vorbim aici despre toate scandalurile din jurul subiectului sau despre faptul că România este campioană la infecţiile nosocomiale. Acum, însoţitorii mai trebuie şi să plătească pentru ele.

Ultima cheltuială de pe listă este cea pentru spălătorie, mai exact 8 lei pe zi. Preţul pentru curăţatul, spălatul şi călcatul unui cearceaf la o curăţătorie profesionistă în Bucureşti este, în medie, de 7,9 lei. Să fie serviciile acestea mai de calitate la spitalul pediatric din Braşov?

Şi uite aşa ajungem la suma de 80 lei pe noapte pentru a sta la spital cu un copil bolnav care are peste 3 ani. Noua alocaţie mărită nu ar putea acoperi nici măcar două nopţi de cazare. La alte spitale din ţară, această taxă este între 7 şi 20 de lei pe noapte. Şi aşa mi se pare mult să taxezi un părinte care nu vrea decât să fie lângă copilul său. Mai ales în contextul în care, dacă e asigurat, plăteşte deja o groază de bani pentru sănătate”, a scris Năsui, joi, pe pagina sa de socializare.

Liderul USR remarcă faptul că nu toţi părinţii îşi pot permite aceste cheltuieli, astfel încât deseori, „copii chiar şi în vârstă de 4 ani se trezesc după operaţii sau probleme medicale, singuri într-un pat de spital. Ce este în inima lor? Ce este în inima părinţilor care sunt nevoiţi să-i lase? Cum arată asta pentru personalul medical?”.

„Aşa consideră statul să facă: împiedică sau descurajează concurenţa, ne taxează 10% orice venit prin CASS pentru sănătate, iar când ne prinde la ananghie, ne mai taxează o dată. Însă, de această dată, vorbim despre drama unor copii vulnerabili cărora statul le interzice dreptul de a avea pe cineva drag aproape. Aici vedem cât ne costă cu adevărat sănătatea de stat”, a concluzionat Claudiu Năsui.