Musk se ia de Joe Biden: "Administraţia trebuie să facă ceva cu inflaţia, altfel devenim ca Venezuela"

Elon Musk
Elon Musk (Peter Parks / AFP / Getty Images)

Miliardarul Elon Musk a avertizat, săptămâna aceasta, că Statele Unite trebuie să ia măsuri pentru a aborda inflaţia, altfel va ajunge ca Venezuela socialistă.

Musk, care este în prezent în proces de achiziţie a Twitter, a declarat într-o conferinţă virtuală că este de părere că guvernul federal a tipărit prea mulţi bani în ultimii ani.

„Vreau să spun, motivul evident al inflaţiei este că guvernul a tipărit miliarde de dolari mai mult decât a avut, evident”, a spus Musk, probabil referindu-se la pachetele de stimulare a ajutorului COVID-19 în valoare de trilioane de dolari care au fost adoptate în ultimii ani.

Inflaţia din SUA a crescut cu 8,3% în aprilie, comparativ cu anul precedent. Este puţin mai mică decât vârful de 8,5% din martie, dar este încă aproape de maximul ultimilor 40 de ani.

„Este ca şi cum guvernul nu poate … emite cecuri cu mult peste venituri fără să existe inflaţie, ştii, viteza banilor menţinută constantă”, a spus CEO-ul Tesla. „Dacă guvernul federal scrie cecuri, acestea nu revin niciodată. Efectiv generăm mai mulţi dolari. Dacă sunt creaţi, atunci veţi avea inflaţie”.

Dacă guvernele ar putea doar „tipări sume masive de bani şi deficitele nu ar conta, atunci, ei bine, de ce nu facem deficitul de 100 de ori mai mare”, a întrebat Musk. „Răspunsul este că nu poţi, pentru că practic va transforma dolarul în ceva fără valoare.”

„Diferite ţări au încercat acest experiment de mai multe ori”, a spus Musk. „Aţi observat situaţia din Venezuela? Aşa cum oamenii săraci, groaznic de săraci, din Venezuela care sunt, ştiţi, pur şi simplu jefuiţi de guvernul lor.”

În 2018, Venezuela, o ţară cu rezerve semnificative de petrol şi gaze, a avut o inflaţie de peste 65.000 la sută pe fondul unui crah economic care a inclus scăderea preţurilor petrolului şi controlul guvernamental al preţurilor.

Regimul lui Nicolas Maduro a început apoi să tipărească bani, devalorizând astfel moneda, ceea ce a făcut ca preţurile să crească rapid.

În timpul conferinţei, Musk a mai spus că administraţia Biden „nu pare să facă mare lucru” şi a întrebat cine este de fapt responsabil. „Adevăratul preşedinte este oricine controlează prompterul”, a spus el. „Calea către putere este calea către prompter.”

„În administraţia Trump, lăsându-l pe Trump deoparte, au fost mulţi oameni în administraţie care au fost eficienţi”, a remarcat el.

Comentariul lui Musk despre Casa Albă survine în timp ce Jeff Bezos, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, a început să vizeze din ce în ce mai mult politicile economice ale administraţiei.

Bezos, într-o serie de postări pe Twitter, a spus că actuala creştere rapidă a cheltuielilor federale este motivul pentru care inflaţia este la fel de mare.

„Amintiţi-vă că Administraţia a făcut tot posibilul să adauge încă 3,5 trilioane USD la cheltuielile federale”, a scris Bezos luni, atrăgând nemulţumirea mai multor oficiali ai Casei Albe. „Au eşuat, dar dacă ar fi reuşit, inflaţia ar fi chiar mai mare decât este astăzi, iar inflaţia de astăzi este la un nivel maxim în ultimii 40 de ani”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe