Moldova cere Rusiei extrădarea lui Ilan Şor

Ilan Şor (Captură Video)
Redacţia
26.05.2024

Republica Moldova cere în prezent Moscovei să îl extrădeze pe un politician de opoziţie condamnat pentru fraudă masivă, după ce acesta s-a mutat în Rusia din exilul din Israel, a declarat sâmbătă ministrul Justiţiei de la Chişinău.

Ilan Şor, un magnat al afacerilor pro-rus, a fost condamnat anul trecut în absenţă la 15 ani de închisoare în legătură cu dispariţia din sistemul bancar a unui miliard de dolari în 2014, supranumit "furtul secolului" în Republica Moldova, potrivit Reuters.

Şor a organizat demonstraţii stradale zgomotoase împotriva preşedintei proeuropene Maia Sandu şi i-a îndemnat pe moldoveni să voteze "nu" la referendumul convocat de autorităţi pentru luna octombrie privind aderarea la Uniunea Europeană până în 2030.

Ministra Justiţiei, Veronica-Mihailov Moraru, a declarat că R. Moldova va redirecţiona apelurile de extrădare către Moscova, după ce Şor a spus că s-a mutat în Rusia şi a anunţat că a primit cetăţenia rusă.

"Ministerul Justiţiei nu a fost informat despre acest lucru de către autorităţile ruse", a declarat ea pentru postul de televiziune TVR Moldova.

"Dacă vom fi informaţi oficial că deţine cetăţenia rusă, vom analiza circumstanţele şi vom lua în considerare cum să acţionăm din punct de vedere procedural".

Moldova, un stat ex-sovietic situat între Ucraina şi România, a cerut în repetate rânduri extrădarea lui Şor din Israel.

După condamnarea sa, un partid care purta numele lui Şor a fost interzis de Curtea Constituţională, iar în locul său a fost înfiinţat un nou partid, numit "Şansa".

Şor este forţa motrică din spatele blocului electoral "Victorie", lansat luna trecută la Moscova cu scopul a se opune referendumului din Moldova privind UE şi candidaturii Maiei Sandu pentru un nou mandat.

De asemenea, Şor a declarat săptămâna trecută că doreşte să devină prim-ministru dacă un preşedinte favorabil opiniilor sale îl va nominaliza.

Preşedinta Maia Sandu denunţă invazia rusă în Ucraina şi descrie Rusia şi corupţia ca fiind cele mai mari ameninţări la adresa ţării sale.

Blocul "Victorie", format din patru partide, face campanie cu sloganul "Nu UE" şi cere ca Moldova să adere în schimb la Uniunea Economică Eurasiatică - o grupare regională condusă de Rusia.

Blocul nu a decis încă un candidat care să se confrunte cu Maia Sandu. Socialiştii şi comuniştii din opoziţie, de asemenea prieteni ai Moscovei, se opun referendumului pro-UE, dar s-au arătat puţin înclinaţi să coopereze cu Şor şi cu blocul "Victorie".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor