Mocanu, despre declaraţiile de unire: Este o diversiune anti-unionistă

Liderul Mişcării Antimafie consideră că nu referendumul stă la baza unirii Moldovei cu România, ci o conjunctură internaţională foarte favorabilă. Dacă s-ar fi organizat referendum de ieşire din URSS, Moldova nu ar fi ieşit niciodată, a punctat Mocanu.
Unirea R. Moldova cu România
Unirea R. Moldova cu România (facebook.com)

În contextul celor peste 20 de declaraţii simbolice de unire a Republicii Moldova cu România, precum şi a celor peste 80 de contra-declaraţii care, potrivit şefului statului, vin să condamne acţiunile de subminare a independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statului, preşedintele Mişcării Antimafie, Sergiu Mocanu a menţionat că „diversiune mai perfectă decât aceasta nu a fost, este o diversiune anti-unionistă”.

Considerându-se român, unionist, pro-european şi liberal, Sergiu Mocanu a specificat pentru cei care trăiesc la modul romantic acest sentiment unionist şi dragostea lor faţă de România, că Republica Moldova este bântuită de mai mulţi ani de zile de separatism - nesupunere locală faţă de autorităţile centrale, încălcarea Constituţiei, legislaţiei, principiilor democratice de adoptare a deciziilor prin vot majoritar.

Să ajungă românii din ţara asta, care sunt majoritari chiar dacă nu se recunosc, să se comporte ca separatiştii este inadmisibil, şi eu acum nu condamn oamenii care au făcut acest lucru. Mă adresez liderilor politici care nu au voit să încurajeze astfel de acte”, a declarat Mocanu, în cadrul emisiunii „Important” de la TVC 21, subliniind totuşi că în majoritatea localităţilor unde s-a votat simbolic unirea, la alegerile trecute aproape jumătate au votat pentru Dodon.

Mai mult decât atât, liderul Mişcării Antimafie consideră că unirea dintre Republica Moldova şi România se va produce într-o conjunctură internaţională foarte favorabilă, nu prin referendum. Totodată, politicianul a ţinut să explice că Republica Moldova nu s-ar fi rupt nici chiar de ruinele Uniunii Sovietice dacă se făcea un referendum în acest sens.

„Şi, dacă se votează la referendum cu 50% plus 1 unirea, ce ducem noi în Uniunea Europeană şi în România?”, s-a întrebat Sergiu Mocanu, punctând că unirea se va face doar prin votul unei clase politice responsabile în care cetăţenii vor avea încredere, „nu te poţi uni pe principii false”.

În opinia lui Mocanu, nu există o altă modalitate de a face unirea decât făcând ca procesul de reunificare să fie exact la fel ca cel de europenizare, deci, dacă se va merge pe principiul „în Uniunea Europeană doar prin unire” va însemna să intri în UE prin uşa din spate.

Cât despre Igor Dodon şi socialiştii, liderul Mişcării Antimafie a menţionat că dânşii aplaudă în picioare aceste declaraţii, fiind în prezent campioni „la statalism, au de zece ori mai multe sate care se declară pentru statul Republica Moldova, de parcă noi am fi împotriva statului RM. Toţi cei care semnează pentru statalismul lui Dodon au fost împotriva independenţei RM”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe