Mircea Dumitru: La universităţi cu toleranţă zero la copiat, teza şefei DNA nu ajungea să fie susţinută

Într-o astfel de situaţie precum cea a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, la universităţile care au toleranţă zero de copiat, recomandarea care se face este să se refacă teza de doctorat, dar înainte de susţinerea sa, a atras atenţia ministrul Educaţiei Mircea Dumitru.
Mircea Dumitru(Ministrul Educatiei)
Mircea Dumitru(Ministrul Educatiei) (Florin Chirila/Epoch Times)

La universităţile cu "toleranţă zero la copiat", în cazuri similare cu cel al şefei DNA, Laura Codruţei Kovesi, se solicită refacerea tezei de doctorat, o astfel de lucrare nu ajunge să fie susţinută, a declarat joi, pentru News.ro, ministrul Educaţiei Mircea Dumitru.

"În referatul tehnic, decizia a fost exact aceasta: 4% reprezintă o copiere după surse care nu sunt menţionate în corpul tezei şi 1% plagiat, copiere care a fost preluată din surse generale din domeniul jurisprudenţei. Propunerea făcută atât de comisia tehnică, cât şi de comisia juridică a fost că pedeapsa să fie proporţională cu frauda. Şi au insistat că la această proporţie de 5%, dânşii nu pot să recomande retragerea titlului", a explicat Mircea Dumitru.

Raportul Comisiei Juridice care a rezultat în urma evaluări făcute de comisia tehnică responsabilă să analizeze teza şefei DNA a fost înaintat Consiliului General al CNADTCU, care şi l-a asumat prin vot aproape în unanimitate.

Ministrul Educaţiei a subliniat că, "într-o astfel de situaţie, la universităţile care au toleranţă zero de copiat, recomandarea care se face este să se refacă teza şi nesusţinerea tezei". Oficialul a adăugat însă că în cazul discutat de CNADTCU, teza a fost susţinută, iar titlul acordat.

"Dacă vor exista contestaţii, Ministerul le va lua în considerare şi CNADTCU le va discuta", a precizat Mircea Dumitru.

Pentru mai multe detalii despre decizia CNATDCU în cazul Kovesi intraţi aici.