Verdict oficial: Kovesi nu şi-a plagiat doctoratul. Probleme în 4% din lucrare
alte articole
Scandalul de plagiat care o vizează pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a ajuns la final. Comisia de specialişti desemnată să-i analizeze teza de doctorat a ajuns la concluzia că nu avem de-a face cu un plagiat, concluzie care a fost însuşită prin vot de Consiliul General al CNATDCU.
Raportul Comisiei Juridice care a rezultat în urma evaluări făcute de comisia tehnică responsabilă să analizeze teza procurorului şef al DNA a fost înaintat Consiliului General al CNADTCU, care şi l-a asumat cu 35 de voturi "pentru" şi o singură abţinere. Forul suprem al CNATDCU consideră că nu există nereguli grave în lucrarea de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi.
"Comisia de lucru a constat că teza expertizată prezintă reluarea unor pasaje din documente fără a le cita conform limbajului academic. Aceste împrumuturi neautorizate pot constitui fapte de plagiat. Pasajele care pot cădea sub calificarea legală română de plagiat reprezintă circa 20 de pagini din 444, ceea ce reprezintă aproape 4% din teză. Deci, se constată o culpă în construcţia demonstraţiei tezei însă circumstanţele specifice trebuie luate în cauză pentru a determina sancţiunea.
Proporţia reţinută afectează o mică parte a tezei. Este vorba de fraze care nu conţin idei originale sau particulare. Este vorba de fraze făcute din generalităţi. Calitativ, nu permite de a constata lipsa de aport ştiinţific al tezei. În opinia comisiei de lucru retragerea titlului de doctor este o sancţiune excesivă. Comisia de lucru a propus să nu retragă titlul de doctor. Consiliul General al CNATDCU a decis să transmită propunerea de a se menţine titlul de doctor.
În teză nu e vorba de partea de contribuţie originală care să fie plagiată de undeva. Sunt chestiuni de mică importanţă sau intrate deja în limbajul de drept comun. Primii doi membri au analizat şi o altă teză, teza domnului Ponta. Sunt chestiuni diferite. Într-o parte s-a reţinut că sunt preluări masive fără citare pe când aici sunt chestiuni de notorietate, cărora toată lumea aşa le spune", a explicat Mircea Adrian Bob, preşedintele Comisiei de Ştiinţe Juridice din cadrul CNATDCU, citat de Mediafax.
Comisia care a dat verdictul a fost formată din trei specialişti: prof. univ. dr. Vlad Constantinesco, de la Facultatea de Drept a Universităţii "Robert Schumann" din Strasbourg (Franţa), prof. univ. dr. Claudia Ghica-Lemarchad, de la Facultatea de Drept a Universităţii din Rennes 1 (Franţa), şi prof. univ. dr. Radu Chiriţă, de la Facultatea de Drept a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.
Reacţia lui Mircea Dumitru
La universităţile cu "toleranţă zero la copiat", în cazuri similare cu cel al şefei DNA, Laura Codruţei Kovesi, se solicită refacerea tezei de doctorat, o astfel de lucrare nu ajunge să fie susţinută, a declarat, pentru News.ro, ministrul Educaţiei Mircea Dumitru.
"În referatul tehnic, decizia a fost exact aceasta: 4% reprezintă o copiere după surse care nu sunt menţionate în corpul tezei şi 1% plagiat, copiere care a fost preluată din surse generale din domeniul jurisprudenţei. Propunerea făcută atât de comisia tehnică, cât şi de comisia juridică a fost că pedeapsa să fie proporţională cu frauda. Şi au insistat că la această proporţie de 5%, dânşii nu pot să recomande retragerea titlului", a explicat Mircea Dumitru.
Ministrul Educaţiei a subliniat că, "într-o astfel de situaţie, la universităţile care au toleranţă zero de copiat, recomandarea care se face este să se refacă teza şi nesusţinerea tezei". Oficialul a adăugat însă că în cazul discutat de CNADTCU, teza a fost susţinută, iar titlul acordat.
"Dacă vor exista contestaţii, Ministerul le va lua în considerare şi CNADTCU le va discuta", a precizat Mircea Dumitru.
Reamintim că, la finele lunii septembrie, prezentându-se în postura de "victimă" a poliţiei politice, Sebastian Ghiţă a depus un autodenunţ, în care susţine că el şi mai mulţi înalţi funcţionari ai Guvernului Ponta au falsificat şi măsluit raportul tehnic de expertiză prin care s-a stabilit, în urmă cu câţiva ani, că şefa DNA nu şi-a plagiat teza de doctorat, acuzaţie lansată de Grupul de Investigaţii Politice, un ONG condus de Mugur Ciuvică.
Motivul? Deputatul PRU susţine că la acea vreme avea "o relaţie foarte apropiată" cu Kovesi, "fiind practic prieteni", lucru infirmat de şefa DNA care a subliniat că "nu am fost, nu sunt şi nu voi fi prietenă cu inculpatul Sebastian Ghiţă".
Îngrijorat de evoluţia scandalului de plagiat în care este implicată şefa DNA, Cristian Dogaru, lector la University Campus Suffolk din Anglia, a depus o sesizare la CNATDCU în care solicită instituţiei să se pronunţe în mod oficial în acest caz.
"Personal consider că teza de doctorat a d-nei Kovesi respectă normele de etică academică în activitatea de cercetare-dezvoltare, dar nu sunt împuternicit să iau decizie în acest sens, de aceea solicit CNATDCU să analizeze şi să ia o decizie", a scris în sesizare profesorul care, în urmă cu ceva vreme, solicita aceleaşi instituţii să se pronunţe şi în cazurile Ponta, Oprea, Onţanu, Stănişoară, Licu şi Tobă.
De ce a luat această decizie? Pentru ca "noile acuzaţii de nerespectare a standardelor de etică profesională care trenează nerezolvate asupra procurorului şef a celei mai importante instituţii anti-corupţie pot aduce un prejudiciu grav de imagine şi credibilitate justiţiei din România".